Οι αρχές στη Σανγκάη ανακοίνωσαν σήμερα μηδενικά νέα κρούσματα κοροναϊού έξω από τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα σε δύο συνοικίες της πόλης, αυξάνοντας τις ελπίδες για αλλαγή του κλίματος στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια εργοστάσια αρχίζουν να επαναλειτουργούν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την επανέναρξη της παραγωγής της εταιρίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla στο εργοστάσιο της Σανγκάης χθες, ύστερα από παύση των εργασιών για διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν στον κατάλογο των 600 και πλέον εταιριών που η κινεζική κυβέρνηση είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα έχουν προτεραιότητα στο να ξανανοίξουν ή να συνεχίσουν να λειτουργούν, στη Σανγκάη.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη τις τελευταίες ημέρες καταγράφει καθοδική τάση», επισήμανε ο Γου Τσιανγού, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της πόλης, σε τακτική συνέντευξη Τύπου σήμερα.

«Η μετάδοση εντός της κοινότητας έχει ουσιαστικά καμφθεί», πρόσθεσε.

Ενώ 16,3 εκατ. άνθρωποι απαγορεύεται να βγουν από τα διαμερίσματά τους ή τα συγκροτήματα κατοικιών τους, συμπλήρωσε ο Γου, 7,85 εκατ. μπορούν να επιστρέψουν στα εργοστάσια ή να περπατήσουν σε εξωτερικό χώρο, συγκριτικά με 2 εκατ. την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς που υπόκεινται σε χαλαρότερους περιορισμούς λένε ότι συνεχίζουν να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια που χρειάζονται από τους τοπικούς αξιωματούχους για να βγουν έξω.

Οι αρχές αύξησαν τα ημερήσια τεστ σε κατοίκους αυτή την εβδομάδα καθώς και τη μεταφορά θετικών κρουσμάτων και των στενών τους επαφών σε κέντρα καραντίνας έξω από τη Σανγκάη.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι έχουν δηλώσει ότι μέλος της οικογένειάς τους πέθανε αφού μολύνθηκε με COVID-19 στις αρχές Μαρτίου, αλλά τα περιστατικά αυτά φαίνεται πως δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές, δημιουργώντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους.