Την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat στο κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Αυτό το πυραυλικό σύστημα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας και θα δώσει τροφή για σκέψη σε όσους λυσσασμένους προσπαθούν να την απειλήσουν», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στην τηλεόραση να ενημερώνεται από τον στρατό ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας και έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στα ανατολικά.

Το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για την πρώτη εκτόξευση στο κρατικό πρόγραμμα δοκιμών.

Ο πύραυλος Sarmat μπορεί να ξεπερνά κάθε αντιπυραυλικό σύστημα

Ο πύραυλος Sarmat έχει διευρύνει το εύρος του εξοπλισμού μάχης και έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, που του επιτρέπουν να ξεπερνά κάθε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι εργασίες εκτόξευσης έχουν ολοκληρωθεί πλήρως. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά έχουν επιβεβαιωθεί σε όλα τα στάδια της πτήσης του. Οι εκπαιδευτικές κεφαλές έχουν φτάσει σε μια δεδομένη περιοχή στο πεδίο εκπαίδευσης Kura, στη χερσόνησο της Καμτσάτκα», σημείωσε το πρακτορείο RIA Novosti.


Οι πτητικές δοκιμές ενός πολλά υποσχόμενου δείγματος του πυραύλου, σύμφωνα με δελτίο τύπου, «μας επέτρεψαν να αξιολογήσουμε την ορθότητα του σχηματικού σχεδιασμού και των τεχνικών λύσεων» που καθορίστηκαν κατά τη δημιουργία του.

Μετά τις δοκιμές, το «Sarmat» θα τεθεί σε υπηρεσία στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις.

Ο Sarmat είναι ένας νέος βαρέως τύπου διηπειρωτικός πύραυλος τον οποίο η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει και να φέρει 10 ή περισσότερες κεφαλές ο καθένας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου (U.S. Congressional Research Service).


Ο πύραυλος αυτός αναπτύσσονταν επί χρόνια και οι δοκιμαστική εκτόξευση του δεν αποτελεί έκπληξη για την Δύση, αλλά γίνεται σε μια στιγμή ακραίων γεωπολιτικών εντάσεων κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχει ανάλογο πυραυλικό σύστημα στον κόσμο και δεν θα υπάρξει για πολύ καιρό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον ρωσικό στρατό για την επιτυχή δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat.
«Αγαπητοί σύντροφοι, σας συγχαίρω για την επιτυχή εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat. Αυτό είναι ένα μεγάλο, σημαντικό γεγονός στην ανάπτυξη πολλά υποσχόμενων οπλικών συστημάτων για τον ρωσικό στρατό».

Αναφερόμενος στο πυραυλικό σύστημα, ο Πούτιν είπε: «Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στον κόσμο και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό».

Ο πύραυλος έχει το παρατσούκλι... Σατανάς στο ΝΑΤΟ

Ο πύραυλος, ο οποίος ονομάζεται RS-28 Sarmat στη Ρωσία αλλά έχει το παρατσούκλι Satan στο NATO.


Ο πύραυλος των 200 τόνων έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων μπορεί να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα Mach 20,7, ή σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα την ώρα. Με αυτήν την ταχύτητα, μπορεί θεωρητικά να πλήξει οποιοδήποτε σημείο της Γης σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Και ένας πύραυλος φέρεται να αρκεί για να καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα σαν τη Γαλλία, ανέφερε το ρωσικό Sputnik. Το Sarmat ήταν ένα από τα όπλα που ανέφερε ο Πούτιν σε μια ομιλία του 2018 στην οποία καυχιόταν για νέα όπλα τα οποία, όπως είχε πει, θα καταστήσουν την άμυνα του ΝΑΤΟ «εντελώς άχρηστη». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν την απειλή εκείνη την εποχή