Δεν σκοπεύει να πληρώσει η Πολωνία σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριοΑυτό δήλωσε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, καλώντας τους εταίρους του να πράξουν το ίδιο.

«Η διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου δεν είναι νόμιμη»

Η Πολωνία, ανέφερε ο Μοραβιέτσκι, θα κάνει τα πάντα ώστε να επιβληθούν στη Ρωσία πρόστιμα για τη διακοπή της μεταξύ τους σύμβασης, αφού σταμάτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Η διακοπή των παραδόσεων «δεν είναι νόμιμη» και δεν είναι σύμφωνη με τη σύμβαση, συμπλήρωσε.

«Άμεση επίθεση» στην Πολωνία η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, λέει ο πρωθυπουργός

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγόρησε τη Ρωσία για «άμεση επίθεση» στη χώρα του μέσω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Μιλώντας σε ένα τμήμα του κοινοβουλίου της Πολωνίας, το Sejm, ο Μοραβιέσκι προσπάθησε να καθησυχάσει τους βουλευτές και εξήγησε, ότι το φθινόπωρο η Πολωνία δεν θα χρειάζεται ρωσικό αέριο.

Φον ντερ Λάιεν: Βουλγαρία και Πολωνία θα πάρουν φυσικό αέριο από τις γειτονικές τους χώρες στην ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πάντως, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία θα θα λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες στην ΕΕ.

Επεσήμανε, δε, ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

«Η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας», δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των εξαγωγών στην Πολωνία και τη Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.