Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως έκλεψε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της που έχουν εισβάλλει στη χώρα.

Πρόκειται για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, τόνισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

Οι αιτιάσεις του Κιέβου φέρνουν στον νου των Ουκρανών τις οδυνηρές μνήμες του «Γολοντομόρ» (Μεγάλος Λιμός, στα ουκρανικά) που προκάλεσε ο αιμοσταγής ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν.

Στην προσπάθειά του να επιβάλλει βίαιη κολλεκτιβοποίηση της αγροτικής παραγωγής, ο Στάλιν εφάρμοσε πολιτική γενοκτονίας κατά του ουκρανικού λαού προκαλώντας τεχνητό λιμό καθώς διέταξε να κατάσχονται όχι μόνο όλα τα σιτηρά αλλά κάθε τρόφιμο που είχαν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί χωρικοί.

Παράλληλα ο δικτάτορας της ΕΣΣΔ απαγόρευσε στους Ουκρανούς να μετακινούνται προς τις πόλεις, όπου θα κατέφευγαν απελπισμένοι για να βρουν τροφή.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν 7 - 10 εκατομμύρια νεκροί από πείνα (επίσημη εκτίμηση του ΟΗΕ) την περίοδο 1932-1933.


O Πούτιν βομβαρδίζει όλη τη χώρα για να πλήξει τις αποστολές δυτικών όπλων

Λίγες ώρες αφότου o Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε από τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο και ενώ έγινε γνωστό ξεκίνησαν νέοι βομβαρδισμοί κατά της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, ο ρωσικός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις σχεδόν σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, πολύ πέραν του ανατολικού μετώπου του Ντονμπάς.

Η αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας έρχεται δε την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας και ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαμήνυσε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ουκρανία μέχρι να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, προειδοποιώντας το Κρεμλίνο ότι η εισβολή θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία.

Η χθεσινή κλιμάκωση των ρωσικών κινήσεων στο στρατιωτικό πεδίο συνδέεται κυρίως με δύο γεγονότα και πάντως δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για κατάπαυση του πυρός, παρά τις σχετικές εκκλήσεις Μακρόν προς τον Πούτιν, αλλά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογό του ότι η Μόσχα επιδιώκει την ειρήνη, παρά την «ασυνέπεια του Κιέβου», όπως υποστήριξε.