Τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επικαλέστηκε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, για να εμψυχώσει τον στρατό του στην Ουκρανία. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις οικογένειες των στρατιωτών που χάθηκαν.

Κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε τις «εξωτερικές απειλές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση και διάσπαση της Ρωσίας» και επανέλαβε τα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία. Δηλαδή, ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές «ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας».

«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, χαρακτηριστικά και κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό. Χαρακτήρισε μάλιστα  τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».

«Το χρέος μας»

Επιπλέον, ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου», είπε με νόημα.


Απευθυνόμενος στους στρατιώτες που πολεμούν στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε ότι η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο την περιοχή. «Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», συμπλήρωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας. Πολεμάτε για την Πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», είπε χαρακτηριστικά.

Καμία αναφορά

Πάντως, η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για όσα δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν αναφέρθηκε στην πρόοδο του πολέμου, ούτε αποκάλυψε πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. Επίσης, δεν υπήρξε αναφορά στη μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ.

Άφαντα τα αεροσκάφη

Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η προγραμματισμένη χαμηλή πτήση μαχητικών αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων και το αεροσκάφος Doomsday, δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παρέλασης, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί πρόβες.

Το Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου, δεν παρέλασε, όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με την Daily Mail, ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αυτή η απόφαση ελήφθη λόγω κακοκαιρίας, ωστόσο «υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να οφείλεται σε φόβους ενδεχόμενης επίθεσης».