Σε ανάλυση, που  φιλοξενείται μάλιστα και στην Washington Post, το Bloomberg επιχειρεί να εξηγήσει πώς η Φινλανδία και η Σουηδία καταλήγουν στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ.

Στην εισαγωγή σημειώνεται ότι «παρά τον προσανατολισμό τους προς τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, η Φινλανδία και η Σουηδία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπολόγιζαν ότι η εθνική τους ασφάλεια προστατεύεται καλύτερα μένοντας εκτός ΝΑΤΟ».
 

Άλλαξαν τα δεδομένα

«Στόχος τους ήταν να αποφύγουν να διαταράξουν τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και να προκαλέσουν τη Ρωσία. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις της να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ έχουν ωθήσει τώρα και τις δύο χώρες να επιδιώξουν την είσοδό τους στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία «θα διευκόλυνε αναμφισβήτητα τη σταθεροποίηση της ασφάλειας της περιοχής γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα και την προστασία των μελών του ΝΑΤΟ, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας».
 

Μειονότητες

Οι χώρες αυτές θεωρούνται δυνητικός στόχος για τη Μόσχα επειδή έχουν σημαντικές ρωσικές μειονότητες. Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα την προστασία αυτών των ανθρώπων ως πρόσχημα για επεμβάσεις στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φινλανδία και η Σουηδία εκτιμούν ότι το χρονοδιάγραμμα της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ θα διαρκέσει έως και ένα χρόνο, με επικυρώσεις σε 30 χώρες.