Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ οι σχετικές επιδημιολογικές αναλύσεις του συνόλου των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της νόσου, τις οποίες δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) δημιουργούν μία εικόνα, σύμφωνα με την οποία η κατάσταση τείνει να οδηγηθεί, πράγματι, στη λεγόμενη “παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο”. 

Το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται πολύ δύσκολα και μόνον με στενή επαφή, σχετικής διάρκειας μάλιστα, είναι εκείνος ο παράγοντας για τον οποίο δεν έχει καταγραφεί ακόμη μέχρι σήμερα η λεγόμενη παρατεταμένη μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει ήδη καταγεγραμμένα κρούσματα σε τέσσερις ηπείρους, ήτοι στην Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία.

Στην περίπτωση κατά την οποία παρατηρηθεί και καταγραφεί “παρατεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο” στις ηπείρους οι οποίες έχουν ήδη δώσει κρούσματα της νόσου, τότε και μόνο τότε θα μιλάμε για πλήρωση του τυπικού κριτηρίου της πανδημίας, ενδεχόμενο το οποίο συγκεντρώνει ακόμη πολύ χαμηλές πιθανότητες.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί στη Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία σχετίζονται με επαφές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, συνολικά, από τις 14 Μαΐου, έχουν καταγραφεί 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που δεν σχετίζονται με ταξίδια παγκοσμίως, με 26 σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι σε νεαρούς άνδρες, που αυτοπροσδιορίζονται ως MSM. Δεν υπήρξαν θάνατοι και δύο νοσηλεία για λόγους άλλους από την απομόνωση αναφέρθηκαν παγκοσμίως. Οι υγειονομικές αρχές σε όλες τις κομητείες δήλωσαν ότι αναμένονται και άλλα κρούσματα. Ακολουθεί μια ανάλυση των χωρών που αναφέρουν:

- Δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Βέλγιο

- Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία

- Ένα κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί στην Ιταλία, με 2 ύποπτα κρούσματα

- 14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Πορτογαλία, ενώ άλλα 20 ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν όλα στην περιοχή της Λισαβόνας και του ποταμού Τάγου

- Επτά κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ισπανία, με 23 ύποπτες περιπτώσεις

- Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Σουηδία

- Εννέα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο

- Δύο κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στον Καναδά, ενώ εντοπίστηκαν επιπλέον 17 ύποπτα κρούσματα

- Ένα επιβεβαιωμένο και ένα πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

- Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αυστραλία

Η πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν σε νεαρούς άνδρες, πολλοί αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (MSM) και καμία με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίστηκαν με βλάβες στα γεννητικά όργανα ή στην περιγεννητική περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η μετάδοση πιθανότατα συμβαίνει κατά τη διάρκεια στενής σωματικής επαφής κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται αλυσίδες μετάδοσης στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δυτική ή την Κεντρική Αφρική, όπου αυτή η ασθένεια είναι ενδημική. Αυτά είναι επίσης τα πρώτα κρούσματα που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μεταξύ των MSM.