Μεγάλη είναι η ανησυχία παγκοσμίως στις υγειονομικές αρχές και ειδικότερα στις χώρες που σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων.

Συγκεκριμένα, σε πολλά κράτη της Ευρώπης όπως στη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ και τον Καναδά, έχει σημάνει συναγερμός, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) την Δευτέρα να αυξήσουν τον συναγερμό στο επίπεδο 2 για την ευλογιά των πιθήκων. Συστήνουν στους ταξιδιώτες τη χρήση μάσκας για την προστασία από πολλές ασθένειες, μεταξύ αυτών και της ίδιας της ευλογιάς.

«Αργά χθες το βράδυ, το CDC απέσυρε τη σύσταση για τη μάσκα επειδή προκάλεσε σύγχυση», δήλωσε στη συνέχεια την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του οργανισμού.

Ο ιστότοπος του CDC αναφέρει πως η εν λόγω ασθένεια δύναται να εξαπλωθεί μέσω άμεσης επαφής με μολυσματικές πληγές, ή σωματικά υγρά, «μπορεί επίσης να μεταδοθεί από αναπνευστικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια παρατεταμένης, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής».

Ο ρυθμός μετάδοσης της ασθένειας μπορεί να είναι αργός, έχοντας εμφανιστεί βέβαια σε 30 χώρες, αλλά πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά εμφανίζονται στην Ευρώπη. Η πλατφόρμα Monkeypox Tracker, καταγράφει σε real time πως 700 κρούσματα συγκεντρώθηκαν μόνο σε ε τρεις ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα στη Βρετανία (303), την Ισπανία (198) και την Πορτογαλία (166).

Η Ελλάδα διεκδικεί 5.000 δόσεις εμβολίου

Η ΕΕ διεκδικεί την επίτευξη μίας συμφωνίας κοινής αγοράς εμβολίων αλλά και αντιικών φαρμάκων κατά της ευλογιάς, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει πως η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), βρίσκεται σε συνομιλίες με την παρασκευάστρια δανέζικη εταιρεία Bavarian Nordic, σχετικά με την επέκταση της παραγωγής του εμβολίου Imvanex.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες για τη χορήγηση των εμβολίων αναμένεται να είναι οριζόντιες για όλες τις χώρες, ενώ όπως ήδη έχουν δηλώσει οι ελληνικές υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ, αναμένεται να χορηγούνται σε άτομα που είχαν επαφή με το κρούσμα, αλλά όχι στο ίδιο το κρούσμα.

Το εμβόλιο κατά της νόσου monkeypox εγκρίθηκε το 2013 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, για χορήγηση «υπό εξαιρετικές συνθήκες». Στην πραγματικότητα έχει εγκριθεί χωρίς να έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, γιατί δεν υπήρχαν περιστατικά και μολύνσεις όταν εγκρίθηκε.