Οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν να μην κάνουν βήμα πίσω απ’ την τακτική της εισβολής στην Ουκρανία ισοπεδώνοντας τη μία πόλη μετά την άλλη, ενώ την ίδια στιγμή η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Έτσι λοιπόν, όλα συντελούν ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων για την πολυπόθητη κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Φόρουμ του Νταβός ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.
Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει παραλάβει και μελετά το σχέδιο για την ειρήνευση, που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Επιβεβαιώνοντας την εξέλιξη αυτή ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο σημείωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει σύντομα όταν αναλύσει τις προτάσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο. Η ιταλική πρόταση προβλέπει μία συμφωνία τεσσάρων σταδίων, που ξεκινά από την άμεση κατάπαυση του πυρός, ένα καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας με παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας και ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναγνωρίζει την αυτονομία του Ντονμπάς και της Κριμαίας, χωρίς όμως αλλαγή συνόρων.

Σε τεντωμένο σχοινί οι κυρώσεις προς τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι ζήτησε κατά την ομιλία του στο Νταβός ζήτησε από τη Δύση να εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας με πλήρη παύση των εμπορίου, ως μήνυμα σε κάθε χώρα που σκέφτεται να καταφύγει στη χρήση ωμής βίας.

Το σχέδιο της Κομισιόν για το εμπάργκο έχει παγώσει, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων από ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τα ρωσικά καύσιμα, εδώ και πάνω από είκοσι μέρες και ενώ στο μεσοδιάστημα οι περισσότερες εταιρίες χωρών μελών της ΕΕ έχουν αποδεχθεί την απαίτηση της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εντός ημερών, προεξόφλησε χθες Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, πρόσθεσε ωστόσο πως για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανόν θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Νέα έκκληση Ζελένσκι για ταχύτερη παράδοση όπλων

Νέα έκκληση προς τη Δύση να αποστείλει έγκαιρα στην Ουκρανία όσα όπλα είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσει την κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων, ιδίως στο Ντονμπάς, απηύθυνε ο Ζελένσκι από το Νταβός. Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας δεν είναι πάντα αρκετά γρήγορη, σημειώνοντας ότι εάν το Κίεβο «είχε λάβει το 100% των αναγκών τον Φεβρουάριο, το αποτέλεσμα θα ήταν δεκάδες χιλιάδες ζωές που θα είχαν σωθεί».