Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
Photo_4
Διεθνή

Παρατείνεται η αγωνία για τους ναυτικούς των ελληνικών τάνκερ - Σε ιρανικό λιμάνι οδηγήθηκε το «Prudent Warrior»

Οι ναυτικοί, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δώσει συγγενείς τους που επικοινώνησαν μαζί τους, είναι καλά στην υγεία τους

Συνεχίζεται η αγωνία για την τύχη των ναυτικών των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων τα οποία κατέλαβαν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης την περασμένη Παρασκευή.

Η ιρανική κυβέρνηση έδωσε εντολή τα δεξαμενόπλοια «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon» να οδηγηθούν στο λιμάνι Μπανταραμπάς, όπου θα γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν.

Οι ναυτικοί, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δώσει συγγενείς τους που επικοινώνησαν μαζί τους, είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Delta έχει πλήρωμα 25 ατόμων μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ το Warrior 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Το Delta Poseidon ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ το έτερο τάνκερ, που έχει φτάσει στο ιρανικό λιμάνι, είναι τη εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.
Πώς έγινε το ρεσάλτο - Ο διάλογος των ναυτικών με τους Ιρανούς κομάντος

Η απόβαση στο κάθε ελληνικό πλοίο έγινε από επτά ενόπλους οι οποίοι κατέβηκαν με ελικόπτερο. Σύμφωνα με το Star όταν οι Ιρανοί κομάντος ανέβηκαν στα πλοία σημάδεψαν με τα όπλα τους τους ναυτικούς και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Αρχικά οι ναύτες νόμιζαν πως επρόκειτο για πειρατές, ωστόσο όταν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται είχαν έντονο διάλογο με τους εισβολείς.

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο.

Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

«Δεν τους έχουν πειράξει»

Η Ελπίδα Βεβαιάκη, μητέρα ενός 30χρονου ναυτικού που βρίσκεται πάνω στα πλοία μίλησε στο OPEN. «Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα για πολύ λίγο, καλά είναι όλο το πλήρωμα. Δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει όλη αυτή η ιστορία, περιμένουμε ό,τι καλύτερο. Την Παρασκευή που μπήκαν μέσα από αέρος με τα ελικόπτερα φοβήθηκαν όλοι φυσικά, ξαφνικά να βλέπεις στο καράβι 18 οπλισμένοι δεν είναι ότι καλύτερο. Τρομοκρατήθηκαν, τους πήραν τα κινητά και τους είπαν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο, αργότερα τους τα έδωσαν. Έκοψαν κάθε επικοινωνία με τους συγγενείς, δεν υπάρχει ίντερνετ» είπε.

«Τους έχουν ελεύθερους μέσα στο πλοίο, δεν τους ενοχλούν, έχουν μείνει μέσα μόνο 8 φρουροί. Τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν και είναι εκεί δεμένοι. Από το υπουργείο δεν έχουν επικοινωνήσει, με την εταιρεία μιλάμε. Όλοι μιλάνε για αντίποινα, τι θα γίνει από εκεί και ύστερα δεν ξέρει κανείς. Δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος που είναι μέσα, το φορτίο θέλουν», πρόσθεσε.

Για την περιπέτεια την οποία περνά ο γιος του ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ τα οποία έχουν καταλάβει οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο στα ανοιχτά του Ιράν μίλησε ο πατέρας, Γιάννης Βεβαιάκης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, είπε με ανακούφιση πως χθες κατάφεραν να μιλήσουν αφού τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία τους είχαν αφαιρέσει αρχικά και πληροφορήθηκαν ότι όλοι οι ναυτικοί μας είναι καλά στην υγεία τους.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μας είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε ο κ. Βεβαιάκης και συμπλήρωσε, «οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».


Στην εκπομπή μίλησε και ο Γ. Αϊλαμάκης, αντιδήμαρχος Σητείας και ξάδελφος ναυτικού που βρίσκεται στα τάνκερ που έχουν καταληφθεί από τους Ιρανούς στον Περσικό κόλπο. «Τα παιδιά είναι καλά, δεν τους ασκήθηκε καμιά βία, τους φέρθηκαν καλά. Στην αρχή αιφνιδιαστήκαμε, αλλά τώρα είμαστε αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά.

Κομισιόν: Κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων

Στο μεταξύ, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο μίλησε για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων.

Στο πλαίσιο επίσκεψης στο νησί της Αμμουλιανής της Χαλκιδικής ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να επιθεωρήσει το λιμάνι και προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με την επέκτασή του, αναφέρθηκε στην πειρατεία των ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων από το Ιράν. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων καθώς και για το γεγονός ότι αυτές οι κινήσεις δυναμιτίζουν τις διμερείς σχέσεις. Αναφέρθηκε επιπλέον και στην επικοινωνία που είχε με τα μέλη του πληρώματος.

Αντιδρά η Γαλλία

Η κατάσχεση την Παρασκευή από το Ιράν δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στα ύδατα του Κόλπου συνιστά "σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα", αντέδρασε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα πληρώματα και τα πλοία», δηλώνει σε ανακοίνωση.

«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στους κανόνες του διεθνούς δικαίου που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ζητάμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις ενέργειές του που αντιβαίνουν σε αυτούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα πληρώματα δύο ελληνικών τάνκερ δεν κρατούνται και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσαν χθες οι ιρανικές αρχές.