Σε κλίμα εορτασμού και μάλιστα πρωτόγνωρου βρίσκεται η Βρετανία, εφόσον ήδη έχουν ξεκινήσει οι τετραήμερες εκδηλώσεις για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, της μόνης μονάρχη που απολαμβάνει τα 70 χρόνια στον βρετανικό θρόνο.

Πλήθος κόσμου δήλωσε το «παρών» κατά την έναρξη των εορτασμών και εκδήλωσε εγκάρδια τη στήριξη αλλά και τον ισχύοντα θαυμασμό του στο πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στρατιωτικές παρελάσεις, μία εκκλησιαστική τελετή, δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά και μία συναυλία έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων κατά τους εν λόγω εορτασμούς.

Την ίδια ώρα όμως, ο βρετανικός λαός έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πως η εποχή της αγαπημένης του βασίλισσας πλησιάζει στο τέλος της, άλλωστε η ηλικία της αγγίζει τα 96 χρόνια και συνεπώς πολλοί εκδηλώνουν τη θλίψη τους καθώς στις καρδιές τους θα μείνει αναντικατάστατη.

Τις ανησυχίες τους έρχεται να επιβεβαιώσει η πορεία της υγείας της βασίλισσας, η οποία επιβαρύνθηκε αρκετά μετά την απώλεια του συζύγου της, του πρίγκιπα Φιλίππου.

Τρανή απόδειξη των προβλημάτων της υγείας της είναι ότι δεν θα παρευρεθεί στην εθνική λειτουργία των ευχαριστιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο σήμερα. Η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ αναφερόταν σε μία «κάποια ταλαιπωρία» που ένιωσε κατά τη διάρκεια των πλατινένιων εορτασμών για το ιωβηλαίο της Πέμπτης. Η δήλωση που ετοιμάστηκε από το αρμόδιο τμήμα του παλατιού το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε: «Η βασίλισσα απόλαυσε πολύ τη σημερινή παρέλαση γενεθλίων, αλλά βίωσε μία κάποια ενόχληση». Πηγές κάνουν λόγο για ένα λιποθυμικό επεισόδιο και διάφορα προβλήματα κινητικότητας.

Τέλος, η χθεσινή της εικόνα πυροδότησε νέα δημοσιεύματα για την υγεία της, εφόσον η ίδια η βασίλισσα δεν ήταν παρούσα στην Horse Guards Parade. Παρέμεινε όρθια στο μπαλκόνι του παλατιού επί έξι ολόκληρα λεπτά. Φάνηκε να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι, το οποίο ήταν το δώρο που της προσφέρθηκε λίγο νωρίτερα από την ηγεσία του στρατού.