Με τη συγκινητική και ιδιαίτερα δυναμική ομιλία του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), να αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη συνείδηση των παρευρισκομένων, αλλά κι ένα γενικευμένο κλίμα αισιοδοξίας για την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου να κυριαρχεί, πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, 4 Ιουνίου, το καθιερωμένο Δείπνο των Τελεταρχών, στην κορύφωση των εκδηλώσεων πριν τη μεγάλη γιορτή.

«Ας γιορτάσουμε για τη συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών σε αυτή τη χώρα. Τους μαχητές που έδωσαν μάχη για την ελευθερία στην Ελλάδα κι εδώ», προέτρεψε άπαντες ο φιλέλληνας γερουσιαστής, εισπράττοντας το χειροκρότημα όλων.

Στην αίθουσα «Grand Ballroom», που είναι και η μεγαλύτερη διαθέσιμη του ξενοδοχείου «Χίλτον», έδωσαν το «παρών» υψηλά ιστάμενοι προσκεκλημένοι, αλλά και εκατοντάδες άλλοι ομογενείς κάθε ηλικίας, προκειμένου να γιορτάσουν, έστω και ετεροχρονισμένα, την 201η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά που συνευρέθηκαν για την εκδήλωση αυτή.

Την προσευχή ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, μαζί με τον π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη, ενώ το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος υποδέχθηκε το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην αίθουσα, που προσέδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση, υπό τους ήχους και της μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατόπιν, ο κ. Κρίστοφερ κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρέλασης, Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε την ευτυχία του για το γεγονός ότι η παρέλαση, η διεξαγωγή της οποίας είχε τεθεί εν αμφιβόλω, γίνεται πραγματικότητα.
«Πριν από μερικούς μήνες, κάποιοι δεν πίστευαν ότι αυτή η παρέλαση θα γίνει. Ομως, τα καταφέραμε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ηλία Κάτσο και τον Γεώργιο Βενιζέλο για τη συνεισφορά τους», είπε ο κ. Κατσιματίδης, ενώ στο βήμα κλήθηκαν και μίλησαν με ενθουσιασμό οι συμπρόεδροι της Επιτροπής, Δημήτριος Καλαμαράς και Νίκος Μπάρδης.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλης Φυρίλλας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Σάββας Αναστασιάδης, η αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Θεοφάνη – Λιακούλη, η ομοσπονδιακή βουλευτής -και Τελετάρχης- Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), ο αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτειακής Γερουσίας, Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris), ο πολιτειακός γερουσιαστής, Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes), οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Φανή Χαλκιά και Ιωάννης Μελισσανίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» («Ε.Κ.»), Ηρακλής Διαματάρης.

Ακολούθησε και μουσικό πρόγραμμα, το οποίο οργάνωσε ο Δημήτριος Α. Γωνιάς με την Cosmos Entertainment.


Από την Αρχαία Ελλάδα έως τον Αντετοκούνμπο

Στην ομιλία του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε μια ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από τη συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας στη διαμόρφωση της κουλτούρας και της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ και εν γένει στον δυτικό κόσμο.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι και η διανόηση της νεοσύστατης τότε χώρας ταυτίστηκαν με τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, για την ιστορική παρέμβαση του Τόμας Τζέφερσον αλλά και τους Αμερικανούς φιλέλληνες που έδωσαν μάχη στο πλευρό των Ελλήνων.

Παράλληλα, μίλησε για τους Ελληνες μετανάστες και τον μακρύ δρόμο που διένυσε ο Ελληνισμός της Αμερικής από γενιά σε γενιά, υπενθυμίζοντας τον ρατσισμό που βίωσαν στις αρχές του 20ού αιώνα, τη στοχοποίηση από την Κου-Κλουξ Κλαν, τα θλιβερά γεγονότα της Ομάχα και τον περιορισμό εισόδου μεταναστών που επιβλήθηκε το 1924.

Ολα αυτά, τα αντιπαράθεσε με το σήμερα, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη σημαντική συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία αλλά και τον συμβολισμό της πρόσφατης ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

«Πριν 200 χρόνια κερδίσατε την ανεξαρτησία. Σήμερα η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της, διαφυλάσσοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Πριν από δυο εβδομάδες, ο πρώτος Ελληνας Πρωθυπουργός μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου. Νομίζω ότι κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει πάρει περισσότερα χειροκροτήματα απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είμαι υπερήφανος για τη διακομματική διακήρυξη που τον καλωσόρισε. Ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα παίζει ένα σημαντικό ρόλο προωθώντας την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι απαράδεκτες οι αεροπορικές παραβιάσεις της Τουρκίας», ήταν το περιεχόμενο τμήματος της ομιλίας του κ. Μενέντεζ, ο οποίος σε αυτή την αναφορά κέρδισε ένα ακόμη πιο θερμό χειροκρότημα.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ καταδίκασε για μια ακόμη φορά τις τουρκικές παραβιάσεις, τονίζοντας ότι «εκτός από προβοκατόρικες είναι και επικίνδυνες», επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην εξοπλιστική ενίσχυση της Τουρκίας.

«Ενας από τους πολλούς λόγους που πιστεύουμε ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο είναι όχι μόνο προβοκατόρικες, αλλά και επικίνδυνες, διότι και η άλλη χώρα έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της και το έδαφός της. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος και είναι από τους λόγους που είμαι ενάντια στην πώληση ή αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία, όταν δεν μπορούν να ενεργήσουν ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και να σεβαστούν τους γείτονές τους, όπως η Ελλάδα», είπε ο κ. Μενέντεζ, ενώ στάθηκε και στη σημασία της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο.

«Ενωμένοι για την Ελλάδα»

“Ζήτω η Ελλάδα” αναφώνησε ο Ιωάννης Μελισσανίδης, κατά την παραλαβή του αναμνηστικού δώρου από το Νίκο Μπαρδή και τον Ηλία Κατσο (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Το καθιερωμένο πρόγραμμα του δείπνου προέβλεπε και τη βράβευση των επίτιμων και μεγάλων τελεταρχών, στους οποίους, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, περιλαμβάνονται οργανώσεις, πολιτικοί και Ολυμπιονίκες.
Ειδικότερα, τιμήθηκαν η AHEPA, τα Χιακά Σωματεία, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Ιωάννης Μελισσανίδης και Φανή Χαλκιά, αλλά και η ομοσπονδιακή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία διαβεβαίωσε από το βήμα το ακροατήριο ότι το Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) παραμένει συντονισμένο, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

«Στην πρώτη μου θητεία στην Ουάσιγκτον είδαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πόλωση. Ομως, να γνωρίζετε, πως όταν έρχεται η ώρα για να σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, έχετε ορισμένους πολύ καλούς μαχητές και από τα δυο κόμματα», είπε η κ. Μαλλιωτάκη, αναγνωρίζοντας και τον πολιτειακό γερουσιαστή του Ρόουντ Αϊλαντ, Λεωνίδα Ραπτάκη (Lou Raptakis), που βρισκόταν στην αίθουσα.

Απούσα, λόγω ενός έκτακτου περιστατικού, ήταν η φιλέλληνας βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), η οποία και πρόκειται να παρελάσει μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπιλιράκη (Gus Bilirakis) ως επικεφαλής του Ελληνικού Συμβουλίου του Κογκρέσου.

*Πηγή: ekirikas.com