«Μέχρι να αποκατασταθεί η ειρήνη σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, θα παραμείνουμε για όσο χρειαστεί σε κατάσταση κινητοποίησης. Παρέχουμε ανθρωπιστική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη στους Ουκρανούς στρατιώτες για μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στο έδαφός τους ενώ μαίνονται οι ρωσικές επιθέσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την επίσκεψη στο Κίεβο.

Ειδικότερα, στο μήνυμά του στο Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος ανέβασε και βίντεο στο οποίο φαίνεται πυροβόλο CAESAR να αποστέλλεται στην Ουκρανία, ενώ έχει γίνει γνωστό πως το Παρίσι θα ενισχύσει με έξι, συνολικά, πυροβόλα αυτού του είδους το Κίεβο.

«Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη στην ΕΕ» λένε Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι

Τη στιγμή που συνεχίζονται τα χτυπήματα της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμακώνει την εμπρηστική πολιτική του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει για νέες κυρώσεις στη Μόσχα ενώ Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, με τους οποίους και συναντήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος  στο Κίεβο, ζητούν να χορηγηθεί άμεσα στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

«Να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Μολδαβία» ζήτησε, συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος από το Κίεβο.

«Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας θετικής απόφασης για την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για τη Μολδαβία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου που παραχωρεί αυτή την ώρα από κοινού με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. «Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», πρόσθεσε ο Σολτς και εξέφρασε τον σεβασμό και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ουκρανών.

«Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία τάσσονται υπέρ της άμεσης χορήγησης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία», σημείωσε ο Μακρόν από την πλευρά του.