Η Τουρκία και το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκουν σημείο επαφής, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Συγκεκριμένα, Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αρχίσει να εργάζονται για την αποκατάσταση αμοιβαία της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών. Αυτό νακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να βάλουν τέλος σε μια δεκαετία τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους.

Στην Τουρκία ο Λαπίντ

Υπενθυμίζεται πως Ισραήλ και Τουρκία απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές η μία της άλλης το 2018 και συχνά αντάλλασσαν πυρά με αφορμή την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη. Η ενέργεια αναδεικνύεται σήμερα ως πιθανός τομέας συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε αυτή τη δήλωση κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τον Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα, εν μέσω της ανησυχίας που εξέφρασε πρόσφατα το Ισραήλ ότι οι πολίτες του μπορεί να γίνουν στόχος Ιρανών πρακτόρων στην Τουρκία.

«Είμαστε σε στενή επαφή»

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σε στενή επαφή με τον Λαπίντ για το θέμα αυτό. Ο Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε να αποτραπεί ένα ιρανικό σχέδιο σε βάρος Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας τους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία, επειδή υπάρχει κίνδυνος να δολοφονηθούν ή να απαχθούν από Ιρανούς. Η Τεχεράνη ορκίστηκε ότι θα εκδικηθεί τη δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης, για την οποία κατηγορεί τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.