Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στις ΗΠΑ η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση.

To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, μετά από σχεδόν 50 χρόνια, ακύρωσε την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση θα επηρεάσει δραματικά το δικαίωμα των γυναικών για τις αμβλώσεις στην Αμερική, με τις επιμέρους πολιτείες να μπορούν πλέον να απαγορεύουν τη διαδικασία.

Με ζωντανές συνδέσεις και συνεχή ροή πληροφόρησης τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις εξελίξεις μετά την σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.


Έξω από το Δικαστήριο, από τη μία πλευρά οι διαδηλωτές κατά της άμβλωσης πανηγύριζαν, ενώ από την άλλη κυριαρχούσαν η απογοήτευση και τα δάκρυα.
ipa
ipa2

Mπάιντεν: Λυπηρή ημέρα για την Αμερική και τη Δικαιοσύνη

Τη σαφή δυσαρέσκειά του εκδήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανατρέπτοντας μια απόφαση 50 χρόνων. Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε ειδικότερα λυπηρή την ημέρα αυτήν τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για την Αμερική.

Στο διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στράφηκε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών, ενώ έθεσε ζήτημα ασφάλειας γυναικών που θα«αναγκάζονται με μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους».

«Η υγεία των γυναικών και του έθνους μας βρίσκεται σε κίνδυνο» τόνισε ο Μπάιντεν ο οποίος μίλησε παράλληλα για μια απόφαση που γυρνά την Αμερική 150 χρόνια πίσω.


Πελόζι: «Οι Αμερικανίδες έχουν λιγότερες ελευθερίες από τις μητέρες τους»

Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ως το αποτέλεσμα των «ακραίων και σκοτεινών στόχων των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν το δικαίωμα των γυναικών να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις για την αναπαραγωγή».

Η ίδια κατηγόρησε τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την πλειοψηφία των συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο, που «έδωσαν στις Αμερικανίδες λιγότερη ελευθερία από ό,τι είχαν οι μητέρες τους».

Κατέληξε, δε, ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να μάχονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλώση.

Τραμπ: Επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, επαίνεσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο Τραμπ είπε στο Fox News: «Πρόκειται για τήρηση του Συντάγματος και επιστροφή των δικαιωμάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαν δοθεί εδώ και πολύ καιρό».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα μειωθεί η αντίδραση μεταξύ των υποστηρικτών του που είναι υπέρ της άμβλωσης, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Νομίζω ότι, τελικά, αυτό είναι κάτι που θα λειτουργήσει για όλους».

Πρόσθεσε ότι, η απόφαση θα αφήσει το θέμα στις πολιτείες (των ΗΠΑ), «όπου πάντα ανήκε».

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: «Ελάτε εδώ για άμβλωση»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η Πολιτεία του «καλωσορίζει» τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση, δεδομένου ότι εκεί δεν θα ισχύσει αυτή η απόφαση. «Η σημερινή απόφαση βάζει ζωές σε κίνδυνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Ομπάμα: Επίθεση στις βασικές ελευθερίες

Ο πρώην πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς Μπάρακ Ομπάμα αναφέρει ότι σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο αντέστρεψε κεκτημένα 50 ετών, αλλά κατέστησε μια σημαντική προσωπική απόφαση σε αντικείμενο πολιτικής και ιδεολογίας, κάτι που αποτελεί επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών.


Χίλαρι Κλίντον: Βήμα προς τα πίσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος της χώρας, Χίλαρι Κλίντον, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι «οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η απόφαση να κάνουν παιδί είναι μια από τις πιο ιερές αποφάσεις που υπάρχουν και ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να παραμένουν μεταξύ των ασθενών και των γιατρών τους.

Η σημερινή γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα περάσει στην ιστορία ως ένα βήμα προς τα πίσω για τα δικαιώματα των γυναικών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Πανηγυρίζει ο Μάικ Πενς: Διορθώθηκε ένα ιστορικό λάθος

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς από την πλευρά του χαιρέτισε τη σημερινή απόφαση, λέγοντας ότι «η ζωή νίκησε» και ότι χάρη στην απόφαση «διορθώθηκε ένα ιστορικό λάθος».


«Το ΣΚΟΤΟΣ καταστρέφει την νομιμότητά του. Το Ανώτατο δικαστήριο σε μεγάλη κρίση νομιμότητας» έγραψε ο Ντέιβιντ Χογκ, παραθέτοντας και έναν πίνακα με τη φθίνουσα πορεία της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Supreme Court.