Την απέλαση του σταθμάρχη της CIA από το Βερολίνο ανακοίνωσε η Γερμανία
Συνεχίζεται η κόντρα
Σκληραίνει η κόντρα του Βερολίνου με την Ουάσινγκτον για τις υποθέσεις κατασκοπείας που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση του σταθμάρχη της CIA, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμος της Υπηρεσίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.
Σε μια εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε: «Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πρεσβεία των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την Γερμανία».
Αίσθηση είχαν προκαλέσει νωρίτερα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις υποθέσεις κατασκοπείας που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Σχολιάζοντας τα γεγονότα κατά τη διάρκεια εκπομπής στο κανάλι Phoenix, ο Σόιμπλε δεν έκρυψε τη δυσφορία του.
Αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία έχει βοηθηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες, σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μας παρακολουθούν με τριτοκλασάτα πρόσωπα».
«Αυτό είναι ηλίθιο, και τόση ηλιθιότητα είναι για να κλαις» είπε χαρακτηριστικά. «Για αυτό και η καγκελάριος είναι 'not amused'» συνέχισε.
Ο υπουργός τάχθηκε ωστόσο εναντίον «υπερβολικών αντιδράσεων» όπως είπε. «Αισθάνομαι να απειλούμαι πολύ λιγότερο από τους Αμερικανούς από ό,τι αρκετούς άλλους» σημείωσε.
Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και πάλι οι ΗΠΑ. Και αυτό μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη 31χρονου Γερμανού με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.
«Περιμένω από όλους να συνεργαστούν ταχύτατα για να ξεκαθαρίσουν αυτοί οι ισχυρισμοί, με γρήγορα και ξεκάθαρα σχόλια και από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε σε συνέντευξή του στην Bild ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ.
Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τη σύλληψη του 31χρονου άνδρα, ο οποίος παραδέχεται, σύμφωνα με πολιτικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι έδινε έγγραφα στις ΗΠΑ.
Ο άνδρας φέρεται να πληροφορούσε την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών για έρευνα που διεξάγεται στη Γερμανία σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA.
Οι σχέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον επλήγησαν μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε χιλιάδες γερμανούς πολίτες, πολιτικούς, ακόμα και την γερμανίδα καγκελάριο ’νγκελα Μέρκελ.
Μέρκελ: Χαμένος κόπος οι παρακολουθήσεις
Χαμένο κόπο συνιστά η διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος συμμάχων, δήλωσε η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για τις δύο υποθέσεις κατασκοπείας.
«Έχουμε τόσο πολλά προβλήματα και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημαντικά. Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια γενική έλλειψη εμπιστοσύνης. Σήμερα θα πρέπει να διερωτηθούμε ποιος είναι ο σκοπός των υπηρεσιών (πληροφοριών) τον 21ο αιώνα. Έχουμε εντελώς νέες απειλές να αντιμετωπίσουμε» υπογράμμισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην Συρία και στην καταπολέμηση των τρομοκρατών.
Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στην άνοδο των ισλαμιστών εξτρεμιστών, οι οποίοι ανακήρυξαν χαλιφάτο στο βόρειο Ιράκ, και υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων θα πρέπει να ενισχυθεί.
«Πιστεύω ότι αυτές τις στιγμές που μπορεί να είναι πολύ αμήχανες, είναι αποφασιστικής σημασίας να μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των συμμάχων» σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Μια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να σημαίνει και μια μεγαλύτερη ασφάλεια».
Οι σύμμαχοι που κατασκοπεύουν την Γερμανία «βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος» κατέληξε.