Την ίδια στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο, την απομόνωση και τον αποκλεισμό της Μυτιλήνης, της Σάμου και του Καστελόριζου, ζητάει ο εθνικιστής influencer Τζιχάτ Γιαϊτζί, ναύαρχος ε.α. και «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας», με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Εμείς μπορούμε να γονατίσουμε την Ελλάδα χωρίς να πολεμήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά σε εκπομπή του Haber Turk, παρουσιάζοντας χάρτη, πάνω στον οποίο έχουν «κυκλωθεί» τα τρία συγκεκριμένα νησιά, τα οποία ο Γιαϊτζί τα έβαλε ως «παράδειγμα» όπως δήλωσε προκλητικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αποκλεισμός των νησιών από αέρα και θάλασσα, θα οδηγήσει σε εξέγερση του ντόπιου πληθυσμού κατά των ελληνικών Αρχών.

«Επαναλαμβάνω χωρίς να πολεμήσουμε. Το έβαλα μόνο ως παράδειγμα. Σε Μυτιλήνη, Σάμο και Καστελόριζο, χωρίς να αποβιβάσουμε καθόλου στρατό και χωρίς καθόλου να ρίξουμε πυρά. Μόνο να τα απομονώσουμε και να τα αποκλείσουμε και σε μια εβδομάδα ο κόσμος εκεί θα εξεγερθεί κατά της Ελλάδας» δήλωσε, σύμφωνα με μετάφραση από τα tourkikanea.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει φανατικό κοινό στην Τουρκία.