Με διθυραμβικά σχόλια υποδέχτηκε ο τουρκικός Τύπος τον συμβιβασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία.

Οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους αναφέρουν ότι οι δύο χώρες αποδέχθηκαν τους όρους του Τούρκου προέδρου και έτσι ο Ερντογάν «πήρε αυτό που ήθελε» και επετεύχθη συμφωνία.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, από τη συμφωνία για άρση του τουρκικού βέτο κέρδισε το ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή που ο εισβολέας στην Ουκρανία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία.


Τι κέρδισε ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν κατάφερε να αποσπάσει μια επιβεβαίωση Σουηδίας και Φινλανδίας για το PKK, πως είναι τρομοκρατική οργάνωση και θα τερματιστεί η λειτουργία παρακλαδιών της.

Για τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας και την οργάνωση Feto των γκιουλενιστών, οι δύο χώρες κρατούν αποστάσεις, καθώς η συμφωνία αναφέρει ότι πρόκειται για τρομοκρατικές «σύμφωνα με την Τουρκία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έγινε δεκτό το τουρκικό αίτημα για έκδοση δεκάδων ατόμων στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη συνεργασία μεταξύ επιτροπών και μυστικών υπηρεσιών των χωρών, ενώ αίρεται και το εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

Με τη σειρά τους, η Σουηδία και Φινλανδία υπόσχονται να στηρίξουν τη συμμετοχή της Τουρκίας σε πρωτοβουλίες κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ:

Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε


Sabah: Νίκη του προέδρου Ερντογάν στη Μαδρίτη


Aksam: 9 εγγυήσεις στην Τουρκία


Turkiye: Συμφωνία στην τετραμερή σύνοδο


Yeni Safak: Όχι λόγια, αποτελέσματα θέλουμε