Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση κράτησε συνολικά 70 λεπτά, από τα οποία 40 κατ΄ ιδίαν και 30 με την παρουσία διευρυμένης αντιπροσωπίας και από τις δύο πλευρές.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Ουκρανικό, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί να για διασφαλίσει το άνοιγμα του διαδρόμου για την επισιτιστική ασφάλεια.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για όλη την εργασία που κάνατε για να βοηθήσετε την Ουκρανία, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά για αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα θέματα».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ πυκνή και πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα απτά και ικανοποίηση. Πιστεύουμε ότι ήσασταν πρωτοπόρος και ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της Συμμαχίας και για τη διαδικασία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, τη σύγκρουση των δύο χωρών. Οι αρνητικές επιπτώσεις καθώς και οι εξελίξεις που αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μία λύση στο ζήτημα αυτό και να καλλιεργήσουμε διπλωματικές διεργασίες που θα οδηγήσουν σε αίσιο τέλος. Θα προσπαθήσω κι εγώ να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».

Έπειτα από αυτό τον αρχικό διάλογο, οι κάμερες έκλεισαν και ξεκίνησε η συζήτηση των δύο ηγετών.

Περίπου μία ώρα αργότερα η συνάντηση ολοκληρώθηκε.

Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδιδε ότι ο Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την πιθανότητα πώλησης δεκάδων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Στο μεταξύ νωρίτερα, σε δήλωσή της η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας Σελέστ Γουάλαντερ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια για αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, γιατί συνεισφέρει στη νατοϊκή ασφάλεια. Η συνάντηση των δύο προέδρων έρχεται μετά την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο 10 σημείων, στο οποίο διευθετούνται οι ανησυχίες της Άγκυρας όσον αφορά την τρομοκρατία και το εμπάργκο όπλων. Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας επαναλαμβάνει το αίτημα προς Στοκχόλμη και Ελσίνκι για την έκδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία.