Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία επικρατεί προβληματισμός για τα ελληνικά μαχητικά Rafale και τα F-35, καθώς διαπιστώνεται απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία αντί να μεγαλώνει μικραίνει.

«Πρέπει να δούμε αν αυτά τα F-16 Βlock -70 Viper είναι ισάξια των Rafale... Oι τεχνικές τους δυνατότητες έχουν σημασία. Αν με τα αεροσκάφη που θα αγοράσει η Ελλάδα θα φέρουν μια ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

«Πρέπει να τονίσουμε πώς οι Έλληνες θα χρησιμοποιήσουν τους πυραύλους Meteor και θεωρούν πως θα αποκτήσουν υπεροχή. Σε αυτό πρέπει να εμφανιστεί μια ισότιμη δύναμη» τόνισε ο αναλυτής στο CNN Turk.

Η Ελλάδα εξοπλιστικά είναι μπροστά με αναβαθμισμένα F-16, την παραλαβή των πρώτων Rafal και πρόσθετα πυραυλικά συστήματα Meteor, ενώ η Ελλάδα πάει να πάρει και τα F-35, ενώ ακόμα και τα τουρκικά F-16 να εγκριθούν θα παραληφθούν το 2026, εξήγησε ο Μανώλης Κωστίδης.

Ψύχραιμη η Αθήνα

Με προσοχή, αλλά ψυχραιμία, παρακολουθεί στο μεταξύ η κυβέρνηση τις αναφορές για πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μαχητικών που διαθέτει η γείτονα, παρά τη θετική στάση του Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η ελληνική ψυχραιμία εξηγείται από τις πολιτικές ισορροπίες στις ΗΠΑ: από τη βούληση της κυβέρνησης Μπαίντεν μέχρι την υλοποίηση της βούλησης αυτής, ο δρόμος είναι μακρύς και περνάει από το Κογκρέσο, που μόνο θετικά δεν διάκειται έναντι του αναθεωρητισμού του Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τονίζεται, θα είναι δύσκολο για τον κ. Μπάιντεν, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του, να ρισκάρει πολιτική ήττα και μάλιστα από μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.