Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο εθνικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη οικονομικά στιγμή για την Ιταλία.

Έτσι, ο Μάριο Ντράγκι έφτασε στο χείλος της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, αφήνοντας άφωνους τόσο τους Ιταλούς πολίτες, καθώς και τους αξιωματούχους των Βρυξελλών.

Βέβαια, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές στοιχηματίζουν πως δεν υπάρχει άλλο φυσικό πρόσωπο να βγάλει τη γειτονική χώρα από το τέλμα, στο οποίο οδεύει.

Η προσφορά του Μάριο Ντράγκι

Ειδικότερα, παρά την ισχυρή βιομηχανική βάση της, η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά την πανδημία, αλλά και την οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε.

Ωστόσο, ο 75χρονος Μάριο Ντράγκι κατάφερε να επιστρέψει τη χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021.

Ο Ιταλός τραπεζίτης σχημάτισε το Φεβρουάριο του 2021 μια ευέλικτη κυβέρνηση τεχνοκρατών και σχεδίασε την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με τέτοιο τρόπο, ώστε μεγάλα ποσά να κατευθυνθούν πλέον στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε νέες υποδομές για την ιταλική οικονομία.

Ακόμα, μετά τους πολλούς θανάτους στην πρώτη φάση της πανδημίας του κοροναϊού, πήρε γρήγορα αυστηρά υγειονομικά μέτρα και κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς, περιορίζοντας έτσι την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, ο Μάριο Ντράγκι έθεσε από τη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ζήτημα ενεργειακού κόστους, προσκεκλημένος του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ πρωτοστάτησε στη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.


Το χρέος ασκεί πίεση

Όμως, ο Μάριο Ντράγκι γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα του κινδυνεύει, καθώς η Ιταλία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη.

Αν η πολιτική κρίση στη χώρα δεν περιοριστεί, τότε η παραίτηση Ντράγκι θα μοιάζει το μικρότερο πρόβλημα, καθώς το ιταλικό χρέος θα χρειαστεί γενναία παρέμβαση για να καταστεί βιώσιμο.


Η τρικλοποδιά του λαϊκισμού

Ο Μάριο Ντράγκι επέμεινε στην απόφασή του και κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να το ενημερώσει για την απόφασή του να παραιτηθεί του αξιώματός του.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

«Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπενθύμισε επιπλέον ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός, «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης» και με την απαραίτητη στήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Κινήματος, Τζουζέπε Κόντε έσπευσε να δηλώσει πως «δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με την δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας».

Απέχοντας, μάλιστα, από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Γερουσία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπονόμευσε τη διαδικασία, αφού οι γερουσιαστές του δεν μπήκαν καν στην αίθουσα χθες για να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα μόλις 172 γερουσιαστές σε σύνολο 315 να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, και ο πρώην αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγόρησε το πρώην κόμμα του ότι υλοποιεί ένα κυνικό σχέδιο να ρίξει την κυβέρνηση, ιδρύοντας, με τη σειρά του ως ανάχωμα, ένα νέο πολιτικό κόμμα.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ιταλία, τόσο οι πρόωρες εκλογές, όσο και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είναι πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.