Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση ενόπλων το Σάββατο εναντίον δύο συγκροτημάτων κατοικιών στη Βαγδάτη που χρησιμοποιούνταν ως οίκοι ανοχής, ενώ στη δημοσιότητα ήρθαν και φωτογραφίες από το μακελειό.

«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι πλέον 31, μεταξύ αυτών και δύο άνδρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σάαντ Μάαν. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 27 νεκρούς.

Ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν το Σάββατο το βράδυ στα δύο συγκροτήματα κατοικιών αυτά, στη συνοικία Ζαγιούνα της Βαγδάτης, που είναι γνωστή για τους οίκους ανοχής της και όπου ένας προαγωγός εκμεταλλευόταν έως και 60 γυναίκες.

Φωτογραφίες που ελήφθησαν λίγο μετά το μακελειό δείχνουν τη σορό ενός άνδρα, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είναι ο προαγωγός, μέσα σε μια λίμνη αίματος και δίπλα του να κείτεται ένας άλλος άνδρας, που πιστεύεται ότι ήταν το δεξί του χέρι.

Οι δύο αυτοί, οι μοναδικοί άνδρες θύματα των ενόπλων, είχαν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους και κατά τα φαινόμενα εκτελέστηκαν.

Μια άλλη φωτογραφία δείχνει τα διάτρητα πτώματα πέντε γυναικών σε μια γωνιά ενός μπάνιου, το πάτωμα και οι τοίχοι του οποίου είναι γεμάτοι αίματα. Τα θύματα φαίνεται ότι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο δωμάτιο αυτό, ενώ στη φωτογραφία εμφανίζονται με τα χέρια τους να προσπαθούν να καλύψουν το κεφάλι τους.

Σε μια άλλη φωτογραφία, σοροί –κάποιες ντυμένες με έντονα χρώματα, άλλες με μαύρα ρούχα– είναι στοιβαγμένες σε ένα σαλόνι το πάτωμα του οποίου είναι γεμάτο αίματα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της συνοικίας, ο προαγωγός, που ήταν γνωστός ως ’ους, ήταν μια ισχυρή τοπική προσωπικότητα που δωροδοκούσε τους αστυνομικούς και με αυτό τον τρόπο κατάφερνε να διεξάγει τις δραστηριότητές του επί πολλά χρόνια στα συγκροτήματα αυτά.

Παρόλα αυτά οι γείτονες προτιμούν να κρατούν τη σιωπή τους. «Οι άνθρωποι φοβούνται. Δεν γνωρίζουν τους γείτονές τους. Καθένας ασχολείται με την ασφάλεια της οικογένειάς του», εξήγησε ο Ουίσαμ Σάμι, κάτοικος της συνοικίας ηλικίας 23 ετών.

«Ιερόδουλες είχαν δολοφονηθεί κοντά στο σπίτι μου πριν μερικούς μήνες και οι γείτονες το κατάλαβαν μόνο πολλές ημέρες αργότερα, από τη δυσοσμία», πρόσθεσε.

«Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται για τους φόνους αυτούς. Τα μέλη της Ντάας και των σιιτικών πολιτοφυλακών είναι ντυμένα στα μαύρα και οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μια στολή και να πλαστογραφήσει μια ταυτότητα», σημείωσε ο Σάμι.

Η ονομασία Ντάας (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού κράτος), χρησιμοποιείται επίσης και για τους σουνίτες μαχητές.

«Αυτή είναι η μοίρα όλων των ιερόδουλων», προειδοποιεί μια πινακίδα που τοποθετήθηκε στην πόρτα ενός από τα συγκροτήματα κατοικιών που βρίσκεται κοντά σε ένα τέμενος και έναν βρεφονηπιακό σταθμό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, τα συγκροτήματα αυτά χρησιμοποιούνταν εδώ και καιρό από τις ιερόδουλες και συχνά πολλές από αυτές εντοπίζονταν νεκρές, ενώ η αστυνομία δεν επιθυμεί ούτε διαθέτει τα μέσα για να εμποδίζει τις επιθέσεις αυτές.

«Οι αστυνομικοί δεν θα έλεγαν τίποτα ακόμη κι αν σκότωναν κάποιον μπροστά στα μάτια τους. Φοβούνται. Είναι ο νόμος του ισχυρότερου», είπε ένας έμπορος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Παρόλα αυτά για κάποιους από τους κατοίκους ο θάνατος των ιερόδουλων δεν είναι κάτι φοβερό, σε μια χώρα όπου η πορνεία είναι ταμπού και έχει αυξηθεί η δύναμη των θρησκευτικών κομμάτων.

«Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τις ιερόδουλες. Προσελκύουν εγκληματίες και ανήθικους ανθρώπους», κατήγγειλε ένας άλλος έμπορος.

Όσον αφορά τις αιτίες της επίθεσης ή την ταυτότητα των δραστών, παραμένουν άγνωστα.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές στη Βαγδάτη είναι πολύ πιο ενεργές στην πόλη μετά την προέλαση των σουνιτών ανταρτών από τις αρχές Ιουνίου. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας από σουνίτες είναι συχνές και οι διαθρησκευτική βία στην πρωτεύουσα του Ιράκ καθημερινή. Και η εχθρότητα προς τις ιερόδουλες είναι ίσως ένα από τα μοναδικά σημεία στα οποία συμφωνούν όλες οι ένοπλες ομάδες.

Τον Ιανουάριο 12 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από ενόπλους σε οίκο ανοχής της Ζαγιούνα, ενώ τον Μάιο του 2013 σε οίκο ανοχής της ίδιας συνοικίας είχαν χάσει τη ζωή τους από επίθεση 12 ακόμη.