Η Ελισάβετ Β' «έφυγε» οριστικά από το Μπάκγιχαμ και έφτασε στο Ουέστμινστερ, μετά από ένα «ταξίδι» 38 λεπτών στους δρόμους του Λονδίνου. 

Υπό τους ήχους των κανονιοβολισμών και της καμπάνας του Big Ben ολοκληρώθηκε η πομπή για τη μεταφορά της σορού της μακροβιότερης μονάρχη από το ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως το Ουέστμινστερ Χολ.  Χειροκροτήματα, συγκίνηση και συνειδητοποίηση της απώλειας, συνέθεσαν το σκηνικό του αποχαιρετισμού.

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο βάθρο, ενώ ακολούθησε 20αλεπτη λειτουργία από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι. Η θρησκευτική λειτουργία τελέστηκε υπό τους ήχους των Μπετόβεν, Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι.

Η σορός της Ελισάβετ Β' εκτίθεται στο Ουέστμινστερ, για λαϊκό προσκύνημα, για τέσσερις ημέρες, μέχρι τοπρωί της Δευτέρας, οπότε και θα τελεστεί η κηδεία. Σημειώνεται ότι το φέρετρο πέρασε και μέσα από το  New Palace Yard.

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

Δείτε ζωντανά 


Νωρίτερα, τη σορό της εκλιπούσης βασίλισσας συνόδευσαν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή θα ακολουθούν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.


eliza1
foto_3
foto_5
foto_vasisilla_4

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων, για να δουν την πένθιμη πομπή και προλάβουν να συμμετέχουν στο τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα, στο οποίο θα εκτίθεται σε λίγη ώρα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ στο Westminster Hall.
foto_kosmos
foto_vasilissa_2

Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.
foto_kosmos_2
foto

Στο κοινοβούλιο το φέρετρο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, ενώ θα το παραλάβουν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας, οι οποίοι και θα το τοποθετήσουν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο. Θα ακολουθήσει 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.
elisa_1
elisa_3

Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο Μπάκιγχαμ οδικώς και στις 7 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.