Στη γραμμή του Πατριαρχείου Μόσχας δείχνει να κινείται σταθερά το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπως φάνηκε από τη συνάντηση που είχε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ με τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Νουρ-Σουλτάν στη Δημοκρατία του Καζακστάν στο περιθώριο της Ζ’ Συνέλευσης των ηγετών των παραδοσιακών και παγκοσμίων θρησκειών και σημαδεύτηκε από την είδηση ότι ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος δεν θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

p-v
Από τη συνάντηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ (αριστερά) με τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο (δεξιά).
O πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, αφού μετέφερε τον αδελφικό χαιρετισμό και την εκτίμηση που τρέφει ο Πατριάρχης Μόσχας, πρόσθεσε σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας, ότι: «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαίρεται να υποδέχεται τον επικεφαλής της μητέρας των εκκλησιών Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ ως αγαπητό προσκεκλημένο εντός των κανονικών ορίων της».

Η προσέγγιση μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Ιεροσολύμων δεν είναι ένα καινοφανές φαινόμενο.

Αντιθέτως έχει ρίζες στον χρόνο καθώς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δίνει μεγάλη σημασία στους Ρώσους προσκυνητές που συρρέουν στους Αγίους Τόπους.

Η πρώτη εκδήλωση της προσέγγισης αυτής βγήκε στην επιφάνεια με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, με τα Ιεροσόλυμα να συντάσσονται με τη Ρωσική Εκκλησία.

Στη συνέχεια, ανάλογη ήταν η στάση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τον οποίο δεν καταδίκασε αλλά αρκέστηκε σε γενικόλογες αναφορές. Τον περασμένο Ιούνιο δε, η παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου Γ’ σε δεξίωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ήταν αφιερωμένη στην Ημέρα της Ρωσίας, παρουσία του επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Ελίσοφ, επιβεβαίωσε την προσέγγιση των δύο Πατριαρχείων.

Λίγες μέρες αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων μιλώντας σε Βρετανούς δημοσιογράφους υποστήριξε τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όλες τις προκλήσεις, που προέρχονται από ορισμένες δυτικές δυνάμεις και βάλλουν κατά του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου» είχε αναφέρει.