Ο συνεργάτης της συμμορίας Kinahan, Raffaele Imperiale, ισχυρίζεται ότι η έκδοσή του από το Ντουμπάι στην Ιταλία ήταν «απαγωγή» και παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ιταλός ναρκέμπορας που συνδέεται με την Καμόρα ήταν μέλος του λεγόμενου «σούπερ-καρτέλ» το οποίο απαρτίζεται από τη συμμορία Kinahan, την Ολλανδο-Μαροκινή μαφία με επικεφαλής τον Ridouan Taghi και το καρτέλ Tito και Dino με έδρα τα Βαλκάνια. Ο Ιταλός μαφιόζος εκδόθηκε στην Ιταλία τον περασμένο Μάρτιο για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

O Imperiale ήταν ο δεύτερος στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες της Ιταλίας. Συνελήφθη πέρυσι τον Αύγουστο στην πολυτελή βίλα του στο Ντουμπάι ενώ κολυμπούσε στην πισίνα μαζί με την οικογένειά του. 

narkemporas Raffaele Imperiale
Ο ναρκέμπορας Raffaele Imperiale ανακρίνεται λίγο μετά τη σύλληψή του

 

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η έκδοσή του Imperiale ήταν μια απαγωγή που παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Κατέθεσαν προσφυγή για να ζητήσουν την ακύρωση της κράτησής του, την οποία διέταξε ο ανακριτής ύστερα από αίτημα της Διεύθυνσης Ανακρίσεων Κατά της Μαφίας.

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Metropolis ανέφερε ότι ο δικηγόρος του Imperiale, Fausto Brizzi, υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα ο εντολέας του είχε απαχθεί.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ο Imperiale ζούσε στα ΗΑΕ και το αίτημα για έκδοση στην Ιταλία απορρίφθηκε από δικαστήριο των ΗΑΕ».

narkemporas-Ridouan_Taghi
Ο Ολλανδο-Μαροκινός ναρκέμπορας Ridouan Taghi σχεδίασε την απόδρασή του από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην οποία κρατείται

 

Ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου, η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας μετέβη στο Ντουμπάι για να ζητήσει την έκδοση του Imperiale.

«Ξαφνικά στις 25 Μαρτίου 2022 ο  Imperiale φορτώθηκε σε ένα αεροπλάνο και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης - Τσιαμπίνο, όπου συντάχθηκε η έκθεση της εκτέλεσης της έκδοσής του», υποστήριξε ο δικηγόρος του Imperiale.

Ο δικηγόρος επίσης ισχυρίστηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η μεταφορά «παραβιάζει τη συνθήκη μεταξύ Ιταλίας και ΗΑΕ, την εδαφική κυριαρχία των ΗΑΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».`

«Ο Imperiale έγινε ο ίδιος αντικείμενο αρπαγής [απαγωγής]»

Ιταλικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να ασκηθεί απευθείας έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τώρα ο ναρκέμπορας θα παραμείνει πίσω από τα κάγκελα μέχρι τη δίκη του για αδικήματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα.

narkemporas-Daniel_Kinahan
Στη φωτογραφία ο Ιρλανδός συνεργάτης του Imperiale, Daniel Kinahan

 

Οι ιταλικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Imperiale ήταν κορυφαία μορφή της φυλής Amato-Pagano, η οποία συνδέεται με τη Ναπολιτάνικη Καμόρα, και την οποία προμήθευε με ναρκωτικά και όπλα για πάνω από μια δεκαετία.

Δημιούργησε επίσης ευρύτερες διεθνείς σχέσεις με τον Ολλανδο-Μαροκινό ναρκέμπορα Ridouan Taghi και άλλες προσωπικότητες του σούπερ-καρτέλ.

Τα μέλη του σούπερ-καρτέλ, τα περισσότερα από τα οποία είχαν έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συγκέντρωσαν τους πόρους τους για να οργανώσουν από κοινού μεγάλες αποστολές ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.

Πηγή: Sunday World