Η Τουρκία θα στείλει περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς στο Κατάρ για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των σταδίων και των ξενοδοχείων στην διάρκεια του Μουντιάλ, σε μια επιχείρηση ασφαλείας που πληρώνουν οι «οικοδεσπότες» της διοργάνωσης, αλλά θα είναι υπό τουρκική διοίκηση, όπως ανακοίνωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

 Με πληθυσμό λιγότερο από 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων μόλις 380.000 είναι υπήκοοι του Κατάρ, το μικρό αλλά πλούσιο κράτος του Κόλπου αντιμετωπίζει έλλειψη αστυνομικών, ενώ προετοιμάζεται για το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά (20/11-18/12), αναμένοντας 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες-φιλάθλους.

 Η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που θα φιλοξενήσει Παγκόσμιο Κύπελλο και το μικρότερο έθνος που θα το έχει διοργανώσει, δεν διαθέτει προηγούμενη εμπειρία να φιλοξενεί διεθνείς διοργανώσεις τέτοιας κλίμακας.

 Σύμφωνα με ένα πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, η Άγκυρα θα στείλει 3.000 αστυνομικούς και 100 αστυνομικούς ειδικών επιχειρήσεων στο Κατάρ, μαζί με 50 ειδικούς εξουδετέρωσης βομβών και 80 σκύλους-ανιχνευτές.

  «Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η τουρκική αστυνομία θα λάβει εντολές μόνο από τους Τούρκους ανωτέρους της που υπηρετούν προσωρινά στο Κατάρ» ανέφερε η τουρκική πηγή. «Η πλευρά του Κατάρ δεν θα μπορέσει να δώσει απευθείας εντολές στην τουρκική αστυνομία. Όλα τα έξοδα του προσωπικού που θα αναπτυχθεί θα καλυφθούν από το κράτος του Κατάρ».

 Η συμφωνία πρωτοκόλλου αναφέρει ότι η Τουρκία θα στείλει επίσης ανώτερο προσωπικό για να ηγηθεί των αστυνομικών ομάδων και «έναν αριθμό προσωπικού για συντονισμό», καθώς και έναν «γενικό συντονιστή».

 Πάντως, η Τουρκία μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που θα παρέχει παρόμοια υποστήριξη.

Τον περασμένο μήνα το υπουργικό συμβούλιο του Πακιστάν ενέκρινε ένα προσχέδιο συμφωνίας που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προσφέρει στρατεύματα για την ασφάλεια στο τουρνουά. Δεν ανέφερε πόσο προσωπικό θα σταλεί, ενώ καμία χώρα δεν είπε ότι έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.

 Οι Τούρκοι αστυνομικοί που θα πάνε στο Κατάρ διδάσκονται αγγλικά και καθοδηγούνται για το τι να περιμένουν όταν φτάσουν στο κράτος του Κόλπου, όπως ανέφερε η τουρκική πηγή.

 Σχεδόν 800 αστυνομικοί από το Κατάρ έχουν επίσης εκπαιδευθεί από την Τουρκία σε θέματα που εκτείνονται από την «αθλητική ασφάλεια» έως την «παρέμβαση σε κοινωνικές εκδηλώσεις», όπως πρόσθεσε η πηγή.

 Η Τουρκία, η οποία έχει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, βρέθηκε στο πλευρό του συμμάχου της, όταν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μποϊκόταραν την Ντόχα το 2017, διακόπτοντας όλες τις διπλωματικές και συγκοινωνιακές συνδέσεις με τη γείτονά τους, σε μια διαμάχη για τους ισχυρισμούς ότι υποστήριζε την τρομοκρατία.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ