Look how they massacred my boy… Αυτή η ατάκα που είπε ο Μάρλον Μπράντο στον «Νονό», το 1972, ήταν το κερασάκι στην τούρτα μίας ανυπέρβλητης ερμηνείας, την οποία η Ακαδημία δεν μπορούσε να αγνοήσει. Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, στην 45η εκδήλωση που έγινε στο «Dorothy Chandler Pavillon» στην Καλιφόρνια, στις 27 Μαρτίου του 1973, ήταν δικό του.

Μόνο που ο Μπράντο δεν ήταν εκεί. Στη θέση του βρέθηκε η Ινδιάνα Σάχιν Λίτλφεδερ (μετάφραση μικρό φτερό), η οποία ανέβηκε στη σκηνή για να αρνηθεί το αγαλματίδιο για λογαριασμό του Μπράντο.

Μία από τις πιο έντονες στιγμές στην Ιστορία των βραβείων επαναλήφθηκε χθες μέσο του twitter, όταν η Ακαδημία ανέβασε τα λόγια της: «Όταν δεν θα είμαι πια εδώ, να θυμάστε πάντα ότι κάθε φορά που θα υπερασπίζεστε την αλήθεια σας, θα διατηρείτε ζωντανή την φωνή μου και τις φωνές των εθνών μας και των λαών μας».


Τότε, η Σάχιν είχε αποδοκιμαστεί. Πριν δύο εβδομάδες, όμως, η Ακαδημία τής ζήτησε συγγνώμη για την αντιμετώπιση μέσω μιας τελετής στο Λος Άντζελες, στο καινούργιο μουσείο της.

Η Λίτλφεδερ, που πέθανε την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022 στην ηλικία των 75, είχε γιουχαϊστεί καθώς μετέδιδε τη θέση του Μπράντο και τα επιχειρήματά του, που αφορούσαν στην άρνηση να λάβει το Όσκαρ. Μάλιστα, ήταν η πρώτη τελετή που εκπέμφθηκε σε απευθείας μετάδοση παγκοσμίως.
Η Σάχιν ήταν ηθοποιός και φυσικά δεν αρνήθηκε το αίτημα του Μπράντο, ώστε να αναδείξει και μέσω της φυσικής παρουσίας της τον τρόπο συμπεριφοράς προς τους ιθαγενείς από την αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία.

ΜακΚαρθιστές, όπως ο Τζον Γουέιν, για τον οποίο είχε δηλώσει ότι δεν της επιτέθηκε επειδή τον συγκράτησαν έξι σωματοφύλακες, έγιναν έξαλλοι, αλλά η ίδια στην πρόσφατη εκδήλωση είπε: «Πήγα εκεί σαν περήφανη Ινδιάνα με αξιοπρέπεια, με θάρρος, με χάρη και με σεμνότητα. Ήξερα ότι έπρεπε να πω αλήθεια. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να την δέχονταν και άλλοι όχι».
Littlefeather

Αυτό κόστισε και στην ίδια, που ήταν εγγεγραμμένη στην Αμερικανική Ένωση Ηθοποιών, μια και οι δουλειές στο Χόλιγουντ έγιναν πάρα πολύ δύσκολες. Το πραγματικό όνομά της ήταν Μαρία Κρουθ.

Για τη Σάχιν Λίτλφεδερ, αυτή ήταν η τελευταία πράξη του δράματος. Φαίνεται πως η απολογία από την Ακαδημία την ικανοποίησε τόσο, που δεν είχε άλλο να περιμένει στη ζωή της. Η ίδια τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος, όταν πρόκειται για μια συγγνώμη, δεν υπάρχει χρόνος, όταν πρόκειται για συγχώρεση.

Το βίντεο με το λόγο της Σάχιν στα Όσκαρ