Η σχέση του Αλεξίς Κολέρ, γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Γαλλίας, με τη ναυτιλιακή εταιρεία MSC δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητη από την Οικονομική Εισαγγελία. Η κατηγορία είναι σαφής: σύγκρουση συμφερόντων.

Το δεξί χέρι του Εμανουέλ Μακρόν δεν έφυγε από το πόστο του ούτε έκανε υπαινιγμό για παραίτηση, αν και η κατηγορία εναντίον του έχει απαγγελθεί στις 23 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, αυτό διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση από το Μέγαρο Ηλυσίων.

Ο Κολέρ δεν εργάστηκε απλώς στην εταιρεία MSC το χρόνο ανάμεσα στην ανάληψη δύο κυβερνητικών θέσεων, όπως ανέφερε η ομάδα καταπολέμησης διαφθοράς «Anticor», αλλά έχει… συγγενική σχέση μαζί της. Πρόκειται για ναυτιλιακή με ιταλοελβετικές ρίζες, που ιδρύθηκε από τα ξαδέλφια της μητέρας του Κολέρ, δηλαδή η οικογένεια Απόντε, η οποία και την διευθύνει. Αυτό ανέφερε ο οικονομικός εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ, στο πλαίσιο της θεώρησης του Κολέρ ως προσώπου ενδιαφέροντος, για δοσολοψηφίες που αφορούσε σε παλαιότερες υποθέσεις του ίδιου και συγγενών του, αλλά και για αθέμιτη άσκηση επιρροής στην υπόθεση της συγγένειάς του με την εταιρεία.
macron

Πάντως, από την πλευρά της Προεδρίας, ο λόγος γίνεται για διαφάνεια τουλάχιστον στην ενημέρωση που είχαν από τον ίδιο το γενικό γραμματέα.
Κρουαζιερόπλοια έχει στην κατοχή της η MSC, που θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς πελάτες των γαλλικών ναυπηγείων Chantiers de l’Atlantique (πρώην STX France), δηλαδή εκεί που ναυπηγήθηκε το «Queen Mary 2».

Η καταγγελία αφορά σε δύο περιόδους: πρώτα, το 2012-14, όταν ο Κολέρ εργαζόταν για την APE, ήτοι την Κρατική Εταιρεία Συμμετοχών, και έπειτα το 2014-16, όταν βρισκόταν, συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν, στο υπουργείο Οικονομικών (2014-16). Για αυτές τις δύο συνεργασίες κάνουν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων από την Οικονομική Εισαγγελία.

Μετά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Κολέρ βρέθηκε στη Γενεύη και έγινε μέλος του ΔΣ της MSC. Σε αυτήν τη θέση τέλεσε για εννιά μήνες, έως, δηλαδή, τις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν έγινε ένοικος Ελιζέ μετά τη νίκη του Μακρόν.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Κολέρ με κατηγορηματικό τρόπο αρνείται τη διάπραξη αδικήματος, ενώ διατείνεται βέβαιος για την αθωότητά του.