«Πράσινο» φως έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυκλοφορία ενός κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Υπενθυμίζεται πως τη συγκεκριμένη πρόταση είχε υιοθετήσει τον περασμένο Ιανουάριο και το Συμβούλιο της ΕΕ και πλέον θα τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει η USB-C να καταστεί η πρότυπη θύρα για όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, τα tablets, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Ακόμη, είχε προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών με σκοπό την μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Η πρόταση στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πλέον να αγοράζουν νέο φορτιστή κάθε φορά που αγοράζουν ένα νέο κινητό και ότι όλες οι συσκευές θα μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή.

Η εν λόγω πρόταση θα διευκολύνει τους καταναλωτές καθώς η πώληση φορτιστών θα αποδεσμευτεί από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών, έτσι ώστε να μην συμπεριλαμβάνεται απαραίτητα νέος φορτιστής κατά την αγορά νέας συσκευής. Αυτό θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την απόρριψη φορτιστών.