Η αγωνία ήταν διάχυτη στο ελληνικό χωριό Ουρζούφ μετά τη σύλληψη της δασκάλας ελληνικών Έλενα Ταμπάχοβα, εξαιτίας τοποθέτησής της στα social media απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ομοσπονδία των Ελλήνων της Ουκρανίας έκανε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, 4 Οκτωβρίου, ότι η δασκάλα αφέθηκε ελεύθερη ώρες ύστερα από τη σύλληψή της στην περιφέρεια Ντόνετσκ.

Μάλιστα, άμα τη κρατήσει της μεταφέρθηκε σε σημείο που δεν έγινε γνωστό. Η διαμαρτυρία συγγενών και φίλων της, αλλά και σύσσωμων των μελών της Ομοσπονδίας, προεξαρχούσης της προέδρου Αλεξάντρα Προτσένκο, φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα.

Η Προτσένκο μίλησε για μία κοπέλα που λατρεύει τις παραδόσεις και τα έθιμα της Ουκρανίας. «Πριν από την κατάληψη του Ουρζούφ, η Έλενα συμμετείχε ενεργά στη ζωή τοπικής ελληνικής κοινότητας. Ήταν αγαπητή μεταξύ των συγχωριανών, ενώ και στο σχολείο τα παιδιά την αγαπούσαν πολύ», είπε αρχικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της ΟΕΟ, για να συνεχίσει: «Η Έλενα ήταν ερωτευμένη με τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Οι Έλληνες της Ουκρανίας κάνουμε έκκληση σε όλες τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, όλες τις γυναικείες οργανώσεις και την ελληνική κοινωνία για κοινοποίηση του θέματος και τυχόν νέες πληροφορίες για την τύχη της νεαρής δασκάλας, που άφησε πίσω το παιδί της. Όσο περισσότερες οργανώσεις το κοινοποιήσουν, τόσο πιο γρήγορα θα είναι δυνατό να σωθεί μία γυναίκα που την περιμένει στο σπίτι ένα παιδί δύο ετών».

Επιπλέον, η υπόθεση της Ταμπάχοβα ανάγκασε και τον Ουκρανό συγγραφέα με ελληνικές ρίζες, Ιβάν Αβράμοφ, να παρέμβει με μήνυμά του στο ΑΠΕ: «Δεν ξέρω ποια τρομερή απειλή θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευαίσθητη νεαρή γυναίκα, δασκάλα της ελληνικής γλώσσας και μητέρα μιας δίχρονης κόρης, για τους Ρώσους εισβολείς, οι οποίοι την συνέλαβαν και την πέταξαν στα μπουντρούμια της φυλακής, μόνο και μόνο επειδή παρέμεινε πιστή στην πατρίδα της, την Ουκρανία. Ελπίζω ότι πολύ σύντομα, το λυκόφως της φυλακής, το κρύο του κελιού, ο μουχλιασμένος αέρας του μπουντρουμιού θα αντικατασταθούν από το φως του ήλιου της ελευθερίας, αλλά και την ελευθερία του Ουρζούφ, τις μυρωδιές της στέπας και της θάλασσας!»

Όπως φαίνεται, η Ταμπάχοβα επέστρεψε σώα στο δίχρονο παιδί της.