Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να βάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Στις Βρυξέλλες θα χτυπά η καρδιά της Ευρώπης την Πέμπτη, 20, και την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, όταν γίνει η Σύνοδος Κορυφής, αφού θα ανακοινωθούν, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, συγκεκριμένα σχέδια, κυρίως για την ενεργειακή κρίση, που μαστίζει όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με όσα απορρέουν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ήδη δεχθεί προειδοποιήσεις για το γεγονός ότι, αν δεν κινηθεί γρήγορα, αρκετές χώρες θα ακολουθήσουν τη δική της ρότα, οπότε θα χαθεί η κοινή γραμμή. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ως ολέθρια στους κόλπους της Ε.Ε.

Επιστολή με προτάσεις από την Φον ντερ Λάιεν


Επιστολή έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα είναι ο οδικός χάρτης για τις προτάσεις, όπως δήλωσε την Παρασκευή σε αναλυτική συνέντευξη Τύπου.

Οι επιλογές περιλαμβάνουν: πρώτον, τη διαπραγμάτευση ενός διαδρόμου για «λογικές τιμές» με αξιόπιστους προμηθευτές, δεύτερον, ένα μέτρο για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά συνολικά και τρίτον, έναν τρόπο αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να συντονίσουμε την προμήθεια γιατί χρειάζεται κοινή εμπιστοσύνη και διαφάνεια σχετικά με τις προσφορές φυσικού αερίου που εν συνεχεία θα αγοράσουμε από κοινού, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπερβούμε εαυτούς στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε και τόνισε: «Ο δεύτερος στόχος είναι να μετριαστούν οι τιμές του φυσικού αερίου».

Ένας διάδρομος με προμηθευτές όπως η Νορβηγία περιλαμβάνεται στις επιλογές, αν και βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, καθώς και ο περιορισμός της έκρηξης και της κερδοσκοπίας στην αγορά. Η τρίτη επιλογή που περιέγραψε ήταν η αποσύνδεση του ρόλου του φυσικού αερίου στον καθορισμό της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. «Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση της αγοράς την οποία οραματιζόμαστε, αλλά μόνο προς τις αρχές του επόμενου έτους, επειδή πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη προσπάθεια», είπε.

Φαίνεται, όμως, ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός, καθώς διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg τονίζουν πως δεν θα είναι εφικτό να υπάρξει κοινή γραμμή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Το ρίσκο του πλαφόν


Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ήξεις αφήξεις σε ό,τι αφορά το όριο τιμής στο φυσικό αέριο, καθώς, παρ’ ότι το πρότεινε η ίδια τον Μάρτιο, ξέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση. Αυτήν την εκτίμηση κάνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν ανησυχίες ότι η επιβολή ανώτατου ορίου μπορεί να περιορίσει την ικανότητα της Ευρώπης να προσελκύει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ασία και τις ΗΠΑ, ένας βασικός λόγος για τον οποίο έχουν καθυστερήσει τα λεπτομερή σχέδια.

Η πιο λεπτομερής περιγραφή του τρόπου λειτουργίας ενός πλαφόν περιλαμβάνει την ύπαρξη ενός διαδρόμου ή ενός εύρους γύρω από αυτό, το οποίο θα επιτρέψει στις τιμές να κυμαίνονται, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Bloomberg News. Το εύρος τιμών θα επανεξετάζεται τακτικά για να αντικατοπτρίζει το επίπεδο άλλων βασικών σημείων αναφοράς ενέργειας, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Η περίπτωση έλλειψης ενέργειας

«Το θεμελιώδες ζήτημα είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενέργειας. Αν περιορίσουμε τις τιμές, το πρόβλημα δεν εξαφανίζεται και πρέπει ούτως ή άλλως να περιορίσουμε τη ζήτηση» , ανέφερε η ευρωπαϊκή ομάδα σε ένα έγγραφο.

Άλλα μέτρα που κερδίζουν έδαφος περιλαμβάνουν μια κοινή πλατφόρμα αγορών, η οποία θα στοχεύει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των κρατών-μέλη που αγοράζουν φυσικό αέριο και στην εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών. Το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί με προτάσεις για όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ένα νέο σημείο αναφοράς που συνδέεται με το κόστος LNG στην Ασία.

Η αντιμετώπιση του κόστους είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η μείωση των τιμών κινδυνεύει να αφαιρέσει το κίνητρο των ανθρώπων να μειώσουν την κατανάλωση, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση. Ωστόσο, οι χώρες ήταν απρόθυμες να συμφωνήσουν σε δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της χρήσης ενέργειας.

«Πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε ήδη για τον επόμενο χειμώνα, ο οποίος θα είναι ακόμα πιο σκληρός», είπε ο Μακρόν.

Η τελευταία συζήτηση στην Ε.Ε. έρχεται αφότου το μπλοκ έχει ήδη συμφωνήσει να επιβάλει φόρους στα απροσδόκητα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών και στόχους μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για να περιορίσει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την περικοπή των προμηθειών από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η «συμμαχία» του ενάντιου στο πλαφόν Σολτς


Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς -ένας από τους επικριτές του καθορισμού ενός σταθερού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου- πρότεινε να «χαλιναγωγηθεί» η άνοδος των τιμών εγκαινιάζοντας μια εμπορική συμμαχία ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει την τρέχουσα προεδρία της στην Ομάδα των Επτά πιο βιομηχανικών χωρών (G7) για να σχηματίσει μια παγκόσμια συμμαχία και να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Οι τιμές εισαγωγής για το φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλές. Είναι σημαντικό να συντονιστούμε και με άλλες χώρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με άλλους ηγέτες της Ε.Ε.