Ανησυχία επικρατεί για την «απάντηση» του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική».

«Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία», είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.

CNN: Ο Πούτιν είναι πιθανό να απαντήσει σκληρά

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN, «ο Πούτιν είναι πιθανό να εκλάβει την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας ως προσωπική προσβολή και να απαντήσει σκληρά».

«Το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να δείξει ότι η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν ήταν τόσο σοβαρή και ότι η κρίσιμη σανίδα σωτηρίας από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στην παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας θα επανέλθει σύντομα στο κανονικό», συνεχίζει στην ανάλυσή του το CNN.

«Η φυσική βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί -η Ρωσία έστειλε αμέσως μια μεγάλη ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο- αλλά η ζημιά στο κύρος της Ρωσίας και, το πιο σημαντικό, στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιδιορθωθεί.

»Αυτή είναι η γέφυρά του, το έργο του, που χτίστηκε με το ισοδύναμο σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ρωσικό ταμείο. Είναι ένα συμβολικό "γαμήλιο δώρο" που ενώνει τη μητέρα Ρωσία με την Ουκρανία, ή τουλάχιστον μια περιοχή που εξακολουθεί να ανήκει νομικά στην Ουκρανία, κρίσιμη όχι μόνο για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν αλλά και για την εμμονή του να επαναφέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

»Η ομιλία του Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου προς τον ρωσικό λαό, που εκφωνήθηκε λίγο πριν διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία, αποκάλυψε τη στρεβλή άποψή του για την ιστορία. Η Ουκρανία, επιμένει, δεν είναι πραγματικά μια ανεξάρτητη χώρα: "Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς", υποστήριξε. "Είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της δικής μας ιστορίας, πολιτισμού και πνευματικού χώρου".

»Αυτή η ομιλία, μια από τις πιο αποκαλυπτικές της προεδρίας του, καθιστά σαφές ότι αυτός ο αδελφοκτόνος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι πολύ προσωπικός για αυτόν. Για πολλά χρόνια ήταν προσηλωμένος στον Μέγα Πέτρο, τον Ρώσο τσάρο που ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πούτιν.

»Τον Ιούνιο, καθώς ο σκληρός πόλεμος στην Ουκρανία έμπαινε στον τέταρτο μήνα του, ο Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μέγα Πέτρο, επιμένοντας ότι ο Πέτρος, ο οποίος κατέκτησε γη από τη Σουηδία, "επέστρεφε" στη Ρωσία αυτό που στην πραγματικότητα της ανήκε.

»Ο Πούτιν τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι η ιστορική του μοίρα. Πιθανότατα βλέπει την τρομακτική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας όχι μόνο ως επίθεση στη ρωσική πατρίδα, αλλά και ως προσωπική προσβολή. Και είναι πιθανόν να απαντήσει με κακεντρέχεια.

»Ήδη, μια μέρα μετά την επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολυκατοικίες πολιτών στην Ουκρανία. Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν περισσότερα χτυπήματα στην υποδομή της Ουκρανίας. Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ένας ολοένα και πιο απογοητευμένος Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να απαντήσει ασύμμετρα, χτυπώντας απροσδόκητους στόχους.

»Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: καθώς οι μάχες πλησιάζουν πιο κοντά στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει την "ιστορική του αποστολή" σε κίνδυνο. Και αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα θα μπορούσαν να υπερβούν τη λογική. Για την Ουκρανία, και για τον κόσμο, αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή».

Ο Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Την ίδια ώρα, τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας αποφάσισε ο Ρώσος πρόεδρος, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στη γέφυρα της Κριμαίας, με τρεις νεκρούς και μεγάλες ζημιές στην υποδομή.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι «ο πρόεδρος θα έχει αύριο Δευτέρα συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Χθες, Σάββατο (8/10), ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο την Κριμαία, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή να ξεκινήσει έρευνα.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας

Η Ρωσία, που έκανε λόγο για «πράξη τρομοκρατίας», ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στη γέφυρα της Κριμαίας μετά από την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε τμήματα της χθες, Σάββατο.

Το σοκ στο Κρεμλίνο μετά την έκρηξη στην γέφυρα της Κριμαίας είναι μεγάλο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να πιστέψει ότι εκτέθηκε με αυτόν τον τρόπο στην περιοχή που επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια μια εικόνα ασφάλειας και κυριαρχίας, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου το 2014.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων θα ξεκινήσουν αμέσως, ενώ ήδη έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα τμήματα της γέφυρας που δεν επλήγησαν από τη σοκαριστική έκρηξη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του στη νότια Ουκρανία θα μπορούν να «ανεφοδιάζονται πλήρως» μέσω των υφιστάμενων χερσαίων και θαλάσσιων διαδρομών.