Τα νέα σφοδρά χτυπήματα του ρωσικού πυροβολικού στην Ουκρανία έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Ο αναλυτής του CNN, Stephen Collinson, εξηγεί ότι «οι επιθέσεις του Πούτιν διέλυσαν την επίφαση κανονικότητας που οι κάτοικοι των πόλεων, οι οποίοι πέρασαν μήνες στον πόλεμο σε υπόγεια που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια, καταφέρνοντας να επανέλθουν στη ζωή τους, προκαλώντας φόβους για νέα χτυπήματα».

Από την πρώτη στιγμή, τονίζει ο αναλυτής, ήταν ξεκάθαρο στους αναλυτές ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα «πάρει προσωπικά» την ανατίναξη της γέφυρας της Κριμαίας. Μάλιστα, προσθέτει: «Το μήνυμα ήταν προφανές για να το δει ο κόσμος. Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να ταπεινωθεί. Δεν θα παραδεχτεί την ήττα του. Και είναι αρκετά προετοιμασμένος να προκαλέσει σφαγές αμάχων και αδιάκριτο τρόμο ως απάντηση στη σειρά ανατροπών του στα πεδία των μαχών. Αλλά οι στόχοι της Δευτέρας είχαν επίσης μικρή στρατιωτική αξία και, αν μη τι άλλο, αντανακλούσαν την ανάγκη του Πούτιν να βρει νέους στόχους λόγω της αδυναμίας του να προκαλέσει ήττες στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης».

«Ολοφάνερο»

Όπως σημειώνει ο Collinson, «ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης, τη Δευτέρα φάνηκε να είναι ένα ολοφάνερο στοιχείο της δυστυχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Ρώσος πρόεδρος καθώς μπαίνει ο χειμώνας, ακόμη και όταν οι δυνάμεις του υποχωρούν μπροστά στα ουκρανικά στρατεύματα που χρησιμοποιούν δυτικά όπλα».

Υπενθυμίζεται ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν από τον μαζικό ρωσικό βομβαρδισμό τη Δευτέρα (10/10) εναντίον πόλεων της Ουκρανίας.