Η Λίζ Τρας έχει τα πρωθυπουργικά ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου για κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα, συγκεκριμένα 42 μέρες, παρ' όλα αυτά η δημοσκόπηση της YouGov την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, είναι... εκατόμβη για τη νυν ισχυρή κυρία της Βρετανίας. Από το κόμμα της το βρίσκει, καθώς το 55% των Τόρις ζητά την παραίτησή της πάραυτα, ενώ στηρίζει την... επιστροφή του Μπόρις Τζόνσον.

Τέσσερις στους πέντε Συντηρητικούς, σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση, θεωρούν ότι η πρωθυπουργός Τρας δεν κάνει καλό κυβερνητικό έργο. Από την άλλη μεριά, το 38% των Τόρις επιθυμεί την παραμονή της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η μεγάλη έκπληξη στη δημοσκόπηση -η ανάδειξη του βρετανικού φλέγματος σε ό,τι αφορά το χιούμορ- είναι ότι ο προκάτοχός της, Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζεται ως η προτιμώμενη επιλογή για να την αντικαταστήσει. Το 32% των Τόρις δηλώνει πως ο Τζόνσον πρέπει να είναι ο διάδοχός της, το 23% θέλει Ρίσι Σουνάκ αδιαπραγμάτευτα και το 10% τον υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Η Τρας πέρασε και περνά μια πολυάσχολη Τρίτη. Συνομιλίες επί διώρου με το υπουργικό συμβούλιο, με τη συνάντηση με τους ERG, τους δεξιούς των Τόρις, το βράδυ της Τρίτης, να είναι κρίσιμη, καθώς είναι ενάντιοί της αφού έσπευσε να καταργήσει τις φορολογικές περικοπές που είχε εξαγγείλει. Και οι κεντρώοι, πάντως, δεν είναι ευχαριστημένοι. 

liz_tras_2

Η στάση που θα κρατήσει ο πανίσχυρος πρόεδρος της «Επιτροπής του 1922», σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τη Λιζ Τρας, λογίζεται ως κρίσιμη σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις. Η ίδια έχει στηλώσει τα πόδια της, αφού η πίεση που απροκάλυπτα δέχεται, προκειμένου να φύγει από την Ντάουνινγκ Στριτ, είναι δεδομένη. 

Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, κάνει μεγάλες προσπάθειες να σώσει την κατάσταση απορρίπτοντας χθες σχεδόν όλες τις φορολογικές περικοπές που είχαν συμπεριληφθεί στον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της Τρας, αρχιτέκτονας του οποίου ήταν η αδελφή- ψυχή της, πρώην υπουργός Οικονομικών, Κουάσι Κουαρτένγκ.

Την ώρα που η κυβέρνηση Τρας βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά, η εφημερίδα «Daily Mail», επικαλείται πηγή που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την οποία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ αρνήθηκε ότι της σκάβει τον... λάκκο για να την ανατρέψει, αν και μία άλλη, υψηλόβαθμη πηγή, υποστήριξε ότι ακόμη το θέλει.