Μετά από μια περίοδο σφοδρών αναταραχών, ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, θα επιχειρήσει, πέραν του πολιτικού τοπίου στη χώρα του, να επαναφέρει τη νηνεμία και στις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίρα συνέχισε την ανοδική της πορεία, ενώ η αγορά βρετανικών ομολόγων «καλωσόρισε» το νέο πρωθυπουργό με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 30 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 3,75%. Παρόλα αυτά, οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Σούνακ δεν θα έχει σχεδόν κανένα περιθώριο να κάνει τολμηρές επιλογές, για να μην διακινδυνεύσει την οργή των αγορών. Να θυμίσουμε ότι η βρετανική στερλίνα είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας.

Υπενθυμίζεται ότι με την ακρόασή του από τον βασιλιά Κάρολο ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του την Τρίτη (25/10) ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. Φρόντισε, μάλιστα, από την πρώτη ημέρα να προειδοποιήσει τους συνεργάτες του ότι οφείλουν να «τρέξουν». Όχι μόνο επειδή η υπομονή των πολιτών έχει προ πολλού εξαντληθεί, αλλά και γιατί πράγματι η βρετανική οικονομία διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Είχε διαφωνήσει

Ο πρώην υπουργός οικονομικών και σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε εξαρχής διαφωνήσει με την προκάτοχό του και είχε σταθεί απέναντι από τις οικονομικές προσπαθείς της, χαρακτηρίζοντας της ως καταστροφικές. Ίσως, μάλιστα, κάποιοι να θυμούνται ότι είχε περιγράψει τα σχέδιά της ως «παραμύθια», ενώ μέχρι τις τελευταίες ημέρες του αγώνα του για την πρωθυπουργία επέμενε ότι «δεν μπορούσε να δει» πώς οι φοροαπαλλαγές της θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τις δαπάνες που πρότεινε.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη του ομιλία στην οποία δεσμεύθηκε «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βρετανική πολιτική και να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των πολιτών», αναφέρθηκε σε «μη εσκεμμένα λάθη» της κυβέρνησης Τρας.