Μπορεί να επιμένει ανελέητα στις θέσεις της η Ρωσία ως προς την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο τα τελευταία γεγονότα, όπως η επιστράτευση, οι ολοένα και αυξανόμενοι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου αλλά και η αποτυχία ως προς τις στρατηγικές κινήσεις, έχουν προκαλέσει φρικτό πονοκέφαλο στο Κρεμλίνο. Πλέον, η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει τις βαθιές ενοχλήσεις πλειάδας ευρωπαϊκών κρατών, που αναζητούν πάση θυσία άλλες διαδρομές ώστε να προμηθευτούν τα ουκρανικά σιτηρά, εφόσον ακόμα και επ’ αυτού η Ρωσία έδειξε τα «νύχια» της, καθώς «γκρέμισε» τη συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διακίνησή τους.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, προκειμένου να συζητήσουν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Τουρκία διαδραμάτισε ρόλο ενδιαμέσου στο κλείσιμο της συμφωνίας, η οποία αποδείχτηκε στο τέλος της ημέρας βραχύβια και ανεφάρμοστη.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε χθες την Ουκρανία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον «ανθρωπιστικό διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας, που καθορίζεται στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη «απειλής» μετά την επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

«Η Ουκρανία πρέπει να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξει απειλή για την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο για την επίθεση. Και πρόσθεσε: «Αυτή η επίθεση εξαπολύθηκε από την Ουκρανία κατά των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας (…) Έθεσαν σε κίνδυνο τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία μας», σε μια προσπάθεια κατασκευής πειστικού άλλοθι για την επ’ αόριστον αποχώρηση από τη συμφωνία.

Αιτία, κατά τη Μόσχα, το γεγονός ότι το Κίεβο εξαπέλυσε επίθεση από αέρος και θαλάσσης, με drones, κατά του ρωσικού στόλου στον κόλπο της Σεβαστούπολης, στην προσαρτημένη Κριμαία, καταλογίζοντας ευθύνες και στη Μεγάλη Βρετανία ως προς τον σχεδιασμό της επιχείρησης.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση της Ευρώπης δεν άργησε να έρθει. Πολλοί ηγέτες χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητη» τη θέση της Μόσχας, ανάμεσα στους οποίους και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος «έδειξε» τη Μόσχα ως μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, καλώντας το Κρεμλίνο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, οι σπασμωδικές κινήσεις της Μόσχας επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις βαριές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, όταν ο ρωσικός στρατός έχασε 1.000 στρατιώτες σε μία μέρα, με τον συνολικό αριθμό των πεσόντων από ρωσικής πλευράς να υπερβαίνει τους 70.000 τους τελευταίους οκτώ μήνες. Χωρίς βασική υποδομή, κατάλληλη εκπαίδευση και με χαμηλό ηθικό, οι Ρώσοι στρατιώτες στερούνται οργάνωσης και ισχυρού κινήτρου, με τους νεκρούς να αγγίζουν, μόνο την περασμένη Κυριακή, τους 950, όπως μετέδωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Η παντελής έλλειψη συντονισμού και προετοιμασίας στο ρωσικό στρατόπεδο άφησε χώρο στις ουκρανικές δυνάμεις, οι οποίες καταγράφουν νίκες σε περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία. Στριμωγμένο και χωρίς πειστικό αφήγημα, το Κρεμλίνο προχώρησε σε μια σειρά από αντίμετρα, όπως οι σφοδροί βομβαρδισμοί σε στρατηγικές υποδομές στο Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Βαρύς ο χειμώνας για τους Ουκρανούς

Με τον χειμώνα να κοντοζυγώνει, μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, ενώ χθες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας τα τελευταία δώδεκα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά προς τις παγκόσμιες αγορές, με στόχο τον περιορισμό της πείνας παγκοσμίως. Ο επιτυχής απόπλους συνιστά, κατά το Reuters, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, καθώς η Μόσχα αποχώρησε μεν από τη συμφωνία για τα σιτηρά, χωρίς, ωστόσο, να επιβάλει άμεσα ναυτικό αποκλεισμό, ο οποίος θα μπλόκαρε τα πλοία. Κανείς, παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να αποκλείσει μια «παγκόσμια κρίση πείνας», εάν η Μόσχα εμμείνει στην απόφασή της.

Εκτός από τα σιτηρά, το Κρεμλίνο στερεί από το Κίεβο και το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα βυθίστηκε στο σκοτάδι, με το 80% των καταναλωτών της πόλης να μην έχει νερό και 350.000 σπίτια να μείνουν χωρίς ρεύμα. Παράλληλα, μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Ζαπορίζια, με τη χρήση drones και πυραύλων Κρουζ. Η επιθετικότητα των κινήσεων της Μόσχας τα τελευταία εικοσιτετράωρα ερμηνεύεται εν πολλοίς ως άμεση απάντηση στην ουκρανική επίθεση με drones εναντίον του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία, παρότι το Κίεβο αρνείται κατηγορηματικά οποιασδήποτε μορφής εμπλοκή στο συμβάν. Κληθείς να σχολιάσει την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Αντρίι Γιέρμακ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν να πολεμούν με αστικές εγκαταστάσεις», καθώς πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά επιχείρηση εναντίον αμάχων και υποδομών μέσα στον Οκτώβριο.