Την ώρα που συνεχίζεται, δίχως τέλος, το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων στα ουκρανικά εδάφη, σοκάρει ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής από το ανεξάρτητο λευκορωσικό ΜΜΕ NEXTA, καθώς οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές.

Πρόκειται για σειρά πρόχειρων τάφων Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην περιοχή του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σε αυτό φαίνονται επί αρκετά χιλιόμετρα, όπως αναφέρει το NEXTA, τους αυτοσχέδιους τάφους.

Δεν είναι σαφές πότε έχει γυριστεί το συγκεκριμένο βίντεο. Η ανάρτηση που έγινε στο Twitter συνοδεύεται από τη φράση: «Ο Πούτιν απελευθέρωσε το Λουγκάνσκ από τους εισβολείς».

Το σχόλιο είναι μια αναφορά στις δηλώσεις του ίδιου του Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο ότι στο Λουγκάνσκ έχει επιτευχθεί ο στόχος και ότι είχε "απελευθερωθεί το 97%" της επαρχίας του Ντονμπάς, μιας ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας με μεγάλη παρουσία ρωσόφιλων αυτονομιστών που είναι στο στόχαστρο του Πούτιν, καθώς εκεί χτυπά η καρδιά της ουκρανικής βιομηχανίας.

Μεγάλες ρωσικές σημαίες κυματίζουν πάνω από αυτοσχέδια μνήματα, ενώ σε ορισμένα διακρίνονται φωτογραφίες που εικάζεται ότι είναι πεσόντων Ρώσων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τον Ιούνιο και τις παραπάνω δηλώσεις, έχει μεσολαβήσει η ανακατάληψη σημαντικών εδαφών από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή και του Λουγκάνσκ.

Παράλληλα, διεθνή μέσα σημειώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι τάσεις φυγής από τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές για 39 άνδρες της 252ης μεραρχίας πυροβολικού που πολεμούν στην πρώτη γραμμή στο Λουγκάνσκ και ζήτησαν να επιστρέψουν στη Ρωσία. Περιστατικά σαν αυτό φέρνουν στο φως την απώλεια ελέγχου της επιμελητείας από την πλευρά των Ρώσων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι 39 εγκαταλείφθηκαν από τους διοικητές τους, κρύβονταν επί μέρες, δεν είχαν προμήθειες ούτε καν νερό και καθόλου πυρομαχικά. Έτρωγαν ό,τι μπορούσαν να βρουν και έπιναν νερό από νερόλακκους.

Στο πεδίο των μαχών

Στο μεταξύ, οι ρωσικές προσπάθειες να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν να αποκρούονται από τον ουκρανικό στρατό.

Ρωσικό τανκ χτυπήθηκε από ουκρανικό αντιαρματικό πύραυλο, καθώς κινούνταν στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν 14 επιθέσεις σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντόνετσκ και Ζαπορίζια το τελευταίο 48ωρο.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία ανέφερερε ότι 35 ουκρανικοί οικισμοί στο Τσέρνιχιβ, στο Σούμι, στο Χάρκοβο, στο Ντόνετσκ, στη Ζαπορίζια, στο Χερσόν και στο Μικολάιβ χτυπήθηκαν από τους Ρώσους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι: «Οι πιο σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας επικεντρώθηκαν στο Ντονμπάς κοντά στις πόλεις Μπακμούτ και Σολεντάρ. Κρατάμε τις θέσεις μας».

Και σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων νεκρών στρατιωτών αποκρύπτεται από την κοινή γνώμη στη Ρωσία: «Σε αυτά και σε κάποια άλλα μέτωπα στην περιοχή του Ντόνετσκ, ο ρωσικός στρατός έχασε τόσες ζωές πολιτών και τόσα πυρομαχικά που πιθανώς ξεπερνά τις απώλειες στον Πρώτο και τον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας μαζί. Αλλά το πραγματικό επίπεδο των απωλειών της Ρωσίας κρύβεται από τη ρωσική κοινωνία».