Ανοιχτοί παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, με στόχο την αποτροπή ενός πυρηνικού ολέθρου καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, όπως αναφέρει το BBC.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον να διατηρήσει επαφές με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», o Τζέικ Σάλιβαν είχε εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρουσέφ, και τον ανώτερο σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, τους τελευταίους μήνες.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι οι άνδρες είχαν συζητήσει τρόπους για να αποτραπεί ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν συμμετείχαν σε καμία διαπραγμάτευση σχετικά με την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης.


Εν τω μεταξύ, τον περασμένο μήνα, ο Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία».

Σε δηλώσεις τους στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν «διατυπώσει» το εύρος μιας πιθανής απάντησης των ΗΠΑ σε ιδιωτικές συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το αμερικανικό δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι στις εφημερίδες «ο κόσμος ισχυρίζεται πολλά πράγματα».

Ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε τις δυτικές εφημερίδες ότι «δημοσιεύουν πολυάριθμες φάρσες».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ, δήλωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα να έχουν συνομιλίες με τη Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος φέρεται να είναι ένας από τους ανώτερους συμβούλους του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξακολουθεί να πιέζει για συζητήσεις με τη Ρωσία.

Τόνισε επίσης ότι η διατήρηση των επαφών με τη Μόσχα είναι προς «το συμφέρον κάθε χώρας που επηρεάζεται από αυτή τη σύγκρουση».

Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα «Washington Post» ανέφερε ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεπαν το Κίεβο να δώσει το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, αλλά και να σταματήσει να αρνείται δημοσίως το τέλος του πολέμου όσο ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει στην εξουσία.

Όμως, ο Σάλιβαν είπε σε δημόσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους για να «καταστήσει υπεύθυνους τους εγκληματίες πολέμου στην Ουκρανία».

Οι ανησυχίες που έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπερασπιστεί τέσσερις περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας που προσάρτησε παράνομα.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει επικαλεστεί τους στρατιωτικούς νόμους της εν καιρώ πολέμου για να λάβει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων πέντε στρατηγικά σημαντικών εταιρειών.

Ορισμένες από τις εταιρείες -που περιλαμβάνουν δύο ενεργειακές εταιρείες και εταιρείες που κατασκευάζουν κινητήρες, οχήματα και μετασχηματιστές- συνδέονται με τον ολιγάρχη Βιατσεσλάβ Μποχουσλαγιέφ, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για συνεργασία με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θεωρεί ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει τον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας να καλύψει τις ανάγκες του στρατού, ο οποίος, επί του παρόντος, ανακτά τον έλεγχο σε πολλές περιοχές στη Νότια και Ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: protothema.gr