Κοινωνική έκρηξη στην Κίνα, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σκληρή πολιτική που εφαρμόζει το καθεστώς για να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Χρήστος Πετρόπουλος, μεταφραστής, κάτοικος Πεκίνου τα τελευταία 15 χρόνια, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, για την κατάσταση που επικρατεί.

«Αυτό το κύμα πολιτικής ανυπακοής ξεκίνησε με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πόλη της επαρχίας Σιντζιάνγκ, που είναι και η ισλαμική μειονότητα της Κίνας, λόγω, όπως θεωρούν όλοι οι πολίτες, των περιοριστικών μέτρων κατά του COVID. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καούν 10 άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα τρίχρονο παιδάκι, και αυτό προκάλεσε την οργή του κινεζικού λαού».

Όπως εξήγησε, άμα πιάσει φωτιά το σπίτι σου, δεν μπορείς να βγεις. «Τα μέτρα είναι πάρα πολύ αυστηρά, σε βαθμό κακουργήματος μπορώ να πω. Υπήρχε ένα θέμα βασικά λόγω του τοπικού lockdown, που διαρκεί πάνω από 100 ημέρες.

Όταν είχε ξεσπάσει πυρκαγιά, δεν άφηναν τους πυροσβέστες να μπουν στη γειτονιά και, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι. Λόγω των περιοριστικών μέτρων, μάλλον δεν τους άφηναν, δεν τους επέτρεπαν την είσοδο μέσα στο συγκεκριμένο συγκρότημα».

Ποια μέτρα ισχύουν στην Κίνα

Όπως εξηγεί ο κ. Πετρόπουλος, «Η μάσκα είναι απαραίτητη σε όλους τους δημόσιους χώρους. Τελευταία, επειδή έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων στο Πεκίνο, στο προάστιο όπου μένω, έχουμε τοπικό lockdown. Έχουν κλείσει εδώ και πάνω από μία εβδομάδα όλα τα καταστήματα, εστιατόρια, κάποια εμπορικά κέντρα, λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στην πρωτεύουσα της χώρας».

Ακόμα εξήγησε ότι οι κάτοικοι του Πεκίνου δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν από τη μία πόλη στην άλλη.
«Από άλλη πόλη για να έρθουν στο Πεκίνο δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί οι κάτοικοι που μένουν εκτός Πεκίνου, εάν το μέρος στο οποίο ζουν υπάρξει ένα κρούσμα θετικό, αυτό τους απαγορεύει την είσοδο μέσα στο Πεκίνο. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, διότι και έχει προκαλέσει και προβλήματα στις μετακινήσεις γενικώς. Δηλαδή τις προάλλες θυμάμαι είχα μια γνωστή Κινέζα φίλη μου, η οποία για να έρθει να μπει στο Πεκίνο, επειδή ζούσε σε μια άλλη πόλη, όπου έχουν κρούσματα και σε lockdown, έπρεπε να πάει σε μια άλλη πόλη της Κίνας, που δεν έχει καθόλου κρούσματα, για περίπου μια εβδομάδα, για να μπορέσει να μπει μέσα στο Πεκίνο».