Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα ήταν «ένας επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος», σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν, η οποία προειδοποίησε ότι αυτό θα «άνοιγε τους κρουνούς» για άλλα παρόμοια αιτήματα από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την «Telegraph», κατά τη διάρκεια της πρώτης εμφάνισής της ενώπιον της επιτροπής ψηφιακών μέσων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, η Μισέλ Ντόνελαν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, με την ελληνική πλευρά για πιθανό επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Η Ντόνελαν αναρωτήθηκε «πού μπορεί να τελειώσει αυτό;» σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς στα βρετανικά μουσεία υπάρχουν εκθέματα από πολλούς πολιτισμούς. Μάλιστα, αυτό που υπογράμμισε στην πορεία η Βρετανίδα υπουργός ήταν πως το πού ανήκουν διάφορα εκθέματα των βρετανικών μουσείων είναι «αόριστο», καθώς κάποια από αυτά είναι «πολύ αρχαία». «Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η θέση του Τζορτζ Όσμπορν είναι λίγο διαφορετική από όσο παρουσιάζεται», είπε αρχικά η Μισέλ Ντόνελαν. «Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά να επιστραφούν κάποια από αυτά τα αντικείμενα μόνιμα. Ο ισχύων νόμος δεν το επιτρέπει αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί. Μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση που παίρνουν και μπορώ να καταλάβω μερικά από τα επιχειρήματα», συνέχισε η κ. Ντόνελαν.

«Θεωρώ όμως ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας, αλλά και τουρίστες, επιτρέποντάς τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Αυτά είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες ,αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό; Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες», κατέληξε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του νόμου που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τη συλλογή του. Την ίδια θέση επανέλαβε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.