Η Λιβερία γονατίζει υπό το βάρος του Έμπολα
Κλειστά νοσοκομεία της πρωτεύουσας
H επιδημία Έμπολα ξεπερνά τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας της Λιβερίας, παραδέχεται η κυβέρνηση, η οποία εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει τις θρησκευτικές παραδόσεις που ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Πέντε μεγάλα νοσοκομεία έκλεισαν στην πρωτεύουσα Μονρόβια, στους δρόμους ο στρατός για να περιορίσει τις μετακινήσεις.
Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας διαβεβαίωσε ότι οι αρχές κάνουν ότι μπορούν, παραδέχτηκε όμως ότι το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται.
Επισήμανε ακόμα ότι πολύς κόσμος βρίσκεται «σε άρνηση» όσον αφορά τον κίνδυνο. «Υπάρχουν θρησκευτικές πρακτικές και πεποιθήσεις, υπάρχουν παραδοσιακές αξίες που έρχονται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες» αντιμετώπισης της επιδημίας, είπε ο υπουργός Λιούις Μπράουν.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ είχε προειδοποιήσει με διώξεις όσους κρύβουν ασθενείς σε σπίτια και εκκλησίες.
Στη διάρκεια της επιδημίας στη Δυτική Αφρική έχουν αναφερθεί περιστατικά επιθέσεων κατοίκων στο προσωπικό που έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς ορισμένοι φοβούνται ότι η ασθένεια είναι έργο ξένων δυνάμεων. Την κατάσταση περιπλέκουν τα ταφικά έθιμα πολλών περιοχών που απαιτούν από τους συγγενείς να αγγίζουν τις σορούς των αγαπημένων τους.
Η Λίντι Χούρουμ, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβερία, δήλωσε στο ΒΒC ότι το σύστημα Υγείας της Λιβερίας έχει καταρρεύσει. Όπως ανέφερε πέντε μεγάλα νοσοκομεία στη Μονρόβια έκλεισαν και κάποια από αυτά μόλις τώρα άρχισαν να ξαναλειτουργούν. Είπε μάλιστα ότι αρκετά νοσοκομεία σε άλλες χώρες που απειλούνται από τον Έμπολα έχουν εγκαταλειφθεί από το προσωπικό.
Το Σάββατο, διαδηλωτές στη Λιβερία απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο υποστηρίζοντας ότι οι Αρχές αργούν να απομακρύνουν τα πτώματα των θυμάτων.
Στο μεταξύ έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού, κυρίως στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, προκειμένου να περιορίζουν τις μετακινήσεις προς την πρωτεύουσα.
Νέο κρούσμα στη Νιγηρία
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι στιγμής τουλάχιστον 961 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία Έμπολα σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα σε σύνολο 1.779 κρουσμάτων.
Στη Νιγηρία επιβεβαίωσε τη ΔΕΥΤΈΡΑ το δέκατο κρούσμα στη χώρα, το οποίο αφορά μια νοσοκόμα που είχε έρθει σε επαφή με τον αμερικανό ασθενή Πάτρικ Σόγιερ, ο οποίος πέθανε λίγο μετά την άφιξή του στο Λάγος. Και τα εννέα άλλα κρούσματα αφορούν άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον Σόγιερ, και οι Αρχές παρακολουθούν στενά 77 άτομα που είχαν άμεση ή έμμεση επαφή μαζί του.
Στη Γενεύη, ειδικοί του ΠΟΥ συζητούν τη ΔΕΥΤΈΡΑ σε τηλεδιάσκεψη τα ζητήματα ηθικής που εγείρει η ενδεχόμενη χρήση πειραματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση του Έμπολα.
Κηρύσσοντας την περασμένη εβδομάδα την «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για την επιδημία, ο ΠΟΥ αρνήθηκε να θέσει σε καραντίνα τις χώρες που πλήττονται, ζητώντας απλώς να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης στα σύνορα.