Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κύπρου μετά την κατάρτιση του τριπρόσωπου, από το οποίο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο προκαθήμενο. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, κατά σειρά των αποτελεσμάτων του α' γύρου, αναζητούν τις συμμαχίες εκείνες που θα τους εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, με το Κυπριακό και την ουκρανική αυτοκεφαλία να είναι κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα.

Οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού θεωρούνται οι δύο επικρατέστεροι, με τον πρώτο να έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, 7 ψήφους (τη δική του, του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, του Μητροπολίτη Κιτίου και των Επισκόπων Καρπασίας, Αρσινόης, Χύτρων και Μεσαορίας) και τον δεύτερο 4 (τη δική του και των Επισκόπων Λήδρας, Νεαπόλεως και Αμαθούντος). Οι ψήφοι που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα είναι εκείνες των Μητροπολιτών Μόρφου, Κωνσταντίας και Κυρηνείας, καθώς ο Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος στηρίζει τον τρίτο υποψήφιο, Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ ψήφων στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 35,68% και 58.573 ψήφους, προβάλλει το επιχείρημα ότι η Σύνοδος οφείλει να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία. «Εάν και πάλι δεν ληφθεί υπόψη η γνώμη του κόσμου, στις επόμενες εκλογές δεν θα πάει κανένας, επειδή δεν θα υπάρχει λόγος. Ξέρω πολύ κόσμο που μου είπε, είπε και στους συνεργάτες μου, ότι δεν θέλει να πάει να ψηφίσει για να μην πληγωθεί όπως και παλαιοτέρα», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ.

Η βασική κατηγορία όσων του ασκούν κριτική είναι ότι αποτελεί τον εκφραστή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Κύπρο, έχοντας ταυτιστεί με τη Μόσχα κατά το παρελθόν όσον αφορά την ουκρανική αυτοκεφαλία, η οποία είχε αναγνωριστεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Ενδεικτικό είναι ότι το καλοκαίρι του 2021 σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μητροπολίτης Λεμεσού είχε δηλώσει ότι «πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Ονούφριο», διαβεβαιώνοντας μάλιστα τους τηλεθεατές ότι στην Κύπρο προσεύχονται για την Εκκλησία του Μητροπολίτη Ονουφρίου. Ο ίδιος είχε τονίσει δε πως «η δημιουργία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και οι συνδεόμενοι με αυτό το γεγονός διωγμοί κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν προκαλούν χαρά. Εξαρχής είχα αρνητική στάση έναντι αυτών».

Το ξέσπασμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η στάση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου υπέρ του πολέμου και η απομόνωση της Ρωσικής Εκκλησίας από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην κατάσταση υγείας του Αρχιεπισκόπου, μετέβαλαν τη στάση ιεραρχών. Αποτέλεσμα ήταν οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού να επισκεφθούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

WhatsApp-Image-2022-11-20-at-19_24
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης και κυκλωμένο το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού.
Η μεταστροφή αυτή δεν φαίνεται να κράτησε πολύ, καθώς την Πέμπτη, πριν από τον α’ γύρο των εκλογών, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της Μοναστηριακής Ενότητας VIII Λευκορωσικής Χριστουγεννιάτικης Ανάγνωσης με θέμα «Aνάταση του Πνεύματος 1030 ετών της Ορθόδοξης Λευκορωσικής Εποχής».

Η συμπερίληψή του στην παραπάνω εκδήλωση αποδεικνύει, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ότι δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τη Ρωσική Εκκλησία και η παρουσία του στο πρόγραμμα ήταν έμμεση στήριξη της Μόσχας στο πρόσωπό του, αφού η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Λευκορωσίας λειτουργεί υπό το Πατριαρχείο Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας είχε τηρήσει την ίδια ακριβώς στάση με το Πατριαρχείο Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν στις 15 Αυγούστου καταδίκασε αόριστα τη βία, χωρίς να κάνει αναφορά στον επιτιθέμενο.