Διακήρυσσε ότι φέρει στο Twitter µια επανεκκίνηση, όσον αφορά τόσο το επιχειρηµατικό του µοντέλο όσο και την (πολυσυζητηµένη) ελευθερία του λόγου, µια επανεκκίνηση την οποία ο ίδιος ονόµασε «Twitter 2.0».

Όμως, τελικά ο Ελον Μασκ βρέθηκε να γίνεται ο µαέστρος στη δίνη ενός «Twittergate», καθώς έφερε στο φως αποκαλύψεις πως το FBI είχε στο παρελθόν λογοκρίνει το Twitter, µια λογοκρισία µε -κυρίως- ∆ηµοκρατικό πρόσηµο. Κι αυτό, µάλιστα, εν µέσω ενός ευρύτερου ανακατέµατος της «πολιτικής τράπουλας» στις ΗΠΑ (εκτός των άλλων, και η επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 πρότεινε τη δίωξη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραµπ για υποκίνηση εξέγερσης).

Δυσαρέσκεια

Οι παρεµβάσεις του Μασκ από τότε που ανέλαβε προσωπικά το Twitter (αφού µε την ολοκλήρωση της εξαγοράς του µέσου κοινωνικής δικτύωσης, τον Οκτώβριο, πήρε και τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου) δείχνουν να έχουν δυσαρεστήσει τους πάντες. Από τους διαφηµιζοµένους και ανταγωνιστικά µέσα υψηλής τεχνολογίας µέχρι τους εργαζοµένους (που απολύει κατά χιλιάδες), αλλά και τους ακολούθους του. Την ίδια τη βάση στην οποία έθεσε το ερώτηµα αν θα πρέπει να παραµείνει CEO της εταιρείας, για να λάβει αρνητική απάντηση!

Περί αποχώρησης

Όλοι, πλέον, εστιάζουν στο ποια θα είναι τα επόµενα βήµατα του δισεκατοµµυριούχου, αν και κάποιοι δεν αποκλείουν να είχε ήδη αποφασίσει την αποχώρηση από τη διοικητική θέση (πριν «πυροδοτήσει» τη δηµοσκόπηση) ή ακόµα και να το έκανε στο πλαίσιο ακόµα µίας κίνησης, για να «καθαρίσει» τα «τρολ» από το δίκτυο. Φανατικός χρήστης του Twitter και ο ίδιος, πολύ πριν το αγοράσει, ο Ελον Μασκ είχε κάνει «σηµαία» της φιλοδοξίας του να µετασχηµατίσει το δίκτυο την πεποίθηση πως δεν πρέπει να λειτουργεί µε λογοκρισία και περιορισµούς.

Ρητορική μίσους

Παρότι σε απόλυτο βαθµό αυτό µοιάζει αδύνατο να συµβεί (ήδη µε τη νέα πολιτική που εφαρµόζει έρευνες δείχνουν πως έχει αυξηθεί η «ρητορική µίσους» στο Μέσο, κάτι που ανησυχεί και τους διαφηµιζοµένους, που επιθυµούν σταθερό και υγιές περιβάλλον για την προβολή τους), το πείραµά του µένει να δείξει τι καρπούς θα αποφέρει. Μέχρι στιγµής, σύµφωνα µε τον «Economist», το Twitter, το οποίο είχε ζηµίες της τάξης των 221 εκατ. δολαρίων το 2021, οδεύει πλέον σε απώλειες που θα ανέρχονται σε 4 δισ. δολάρια ετησίως, σύµφωνα µε εκτιµήσεις.

«Παιχνίδια»

Μέσα στο επιχειρηµατικό παιχνίδι, όµως, εκκολάπτονται και τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια. Αν και ο ίδιος ο Μασκ είχε αναφέρει παλιότερα πως υποστήριζε τους ∆ηµοκρατικούς, θεωρείται πως στηρίζει το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα και η «κάθαρσή» του στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης δείχνει να ευνοεί τους συντηρητικούς, ενώ στηρίζεται από συντηρητικά ΜΜΕ.

Σε µια τελευταία κίνηση, από τις αρχές ∆εκεµβρίου ο ιδιοκτήτης του Twitter έδωσε το «πράσινο φως» σε µια δηµοσιογραφική οµάδα υπό τον Ματ Ταΐµπι για να αρχίσουν να τουιτάρουν στοιχεία από τους λεγόµενους «Φακέλους του Twitter», την εσωτερική έρευνα που έχει ξεκινήσει στην εταιρεία και δείχνει την αλληλογραφία που διατηρούσαν υπάλληλοι υπεύθυνοι για το περιεχόµενο µε στελέχη του FBI και άλλων µυστικών υπηρεσιών της αµερικανικής κυβέρνησης (συγκεκριµένα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, DHS, και το Γραφείο Υπηρεσιών Πληροφοριών, DNI).

Αν και µεταξύ άλλων το αµερικανικό «βαθύ κράτος» πρότεινε µπλοκάρισµα και λογαριασµών ∆ηµοκρατικών… influencers του Twitter, όπως είναι ο αδελφός του ηθοποιού Αλεκ Μπάλντουιν, Μπιλ, οι περισσότερες απόπειρες µπλοκαρίσµατος της διακίνησης πληροφορίας µέσω Twitter φαίνεται πως γινόταν υπέρ των συµφερόντων του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος.



Block

Οι πληροφορίες που βλέπουν αυτές τις ηµέρες το φως σχετίζονται, µεταξύ άλλων, µε την απόφαση που έλαβε το Twitter (πριν το αναλάβει ο Μασκ) να µπλοκάρει τον λογαριασµό της συντηρητικής εφηµερίδας «New York Post», όταν, λίγους µήνες πριν από τις εκλογές που ανέδειξαν τον Τζο Μπάιντεν, έφερε στη δηµοσιότητα στοιχεία από τον υπολογιστή του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, που τον συνέδεαν µε επιχειρηµατικά συµφέροντα στην Ουκρανία και απόπειρα επηρεασµού της δικαστικής εξουσίας στη χώρα, σε µια υπόθεση που… απέπνεε διαφθορά.

Παλιό μυστικό

Οι προσπάθειες επηρεασµού των ΜΜΕ από τις υπηρεσίες πληροφοριών αποτελούν κοινό και παλιό µυστικό στις ΗΠΑ (και αναµφίβολα στις περισσότερες χώρες). Οµως, η προσκόµιση αποδείξεων ανακατεύει το σκηνικό µε έναν αντισυστηµικό τρόπο, τον οποίο µάλλον θα πρέπει να αναµένει κανείς από έναν δισεκατοµµυριούχο επιχειρηµατία που «µπλέκει» µε τη λεγόµενη τέταρτη εξουσία. Γιατί το Twitter, ως πλατφόρµα διακίνησης πληροφορίας, αν και δεν είναι το ίδιο ΜΜΕ, αποτελεί τον χώρο εκείνο που διευρύνει και βαθαίνει τη σφαίρα επιρροής των µίντια, αλλά και µέσω των διάφορων λογαριασµών ένα sui generis µέσο µετάδοσης πληροφορίας.

Ενόχληση

Ταυτόχρονα, ο Μασκ δείχνει πως δεν ξέρει να χειρίζεται ούτε τους δηµοσιογράφους. Ετσι, όταν ο λογαριασµός του Τζακ Σουίνι, ενός 20χρονου που παρακολουθεί και ποστάρει αδιάλειπτα τις µετακινήσεις του ιδιωτικού του τζετ, τον ενόχλησε και τον έπαυσε, προχώρησε σε µπλοκάρισµα και των λογαριασµών των δηµοσιογράφων που σχολίασαν στο Twitter την ενέργεια. Προκαλώντας, µεταξύ άλλων, και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, επικαλούµενη την ελευθερία διακίνησης της πληροφορίας, τον έκανε τελικά να ανακαλέσει την απόφαση.

Θα συνεχίσει, άραγε, ο Μασκ να επικαλείται την «αµεσοδηµοκρατία» των δηµοψηφισµάτων µέσω Twitter, ακόµα και όταν οι αποφάσεις δεν είναι οι αναµενόµενες (όπως το ψήφισµα να παραιτηθεί από CEO της εταιρείας); Η έκβαση του «πειράµατος» του Μασκ µένει να φανεί µέσα στο επόµενο διάστηµα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2022.