Νορβηγίδα στρατηγός η νέα διοικητής της UNFICYP
Ανατέθηκε σε γυναίκα για πρώτη φορά η διοίκηση ειρηνευτικής αποστολής
Πρώτη διοίκηση ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο ανατέθηκε για πρώτη φορά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε γυναίκα, και αυτή είναι η νέα Διοικητής της Ειρηνευτικής Δυνάμεως του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) Νορβηγίδα Υποστράτηγος Κριστίν Λουντ, η οποία ανέλαβε προχθές τα επίσημα καθήκοντά της στην προστατευόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή της Λευκωσίας.
Η Υποστράτηγος Λουντ διαδέχεται τον Κινέζο Υποστράτηγο Τσάο Λιού, ο οποίος υπηρέτησε στη συγκεκριμένη θέση για περίπου τριάμισι χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2014. Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής παραλαβής, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ «ευχαρίστησε τον Υποδιοικητή Λιου για την υπηρεσία του και εξήρε την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό και την ηγεσία του, προσόντα που συνέβαλαν στο μέγιστο στις προσπάθειες του ΟΗΕ στο νησί».
Η νέα Διοικητής της UNFICYP γεννήθηκε το 1958, και υπηρετεί στο Στρατό Ξηράς της Νορβηγίας εδώ και 34 χρόνια, έχει δε στο ενεργητικό της μια σπουδαία σταδιοδρομία τόσο στη χώρα της, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα Υποστράτηγος, ενώ είχε αναλάβει και τη διοίκηση της Εθνοφυλακής της Νορβηγίας, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό, όσο και σε επίπεδο ειρηνευτικών και διεθνών αποστολών στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στην επιχείρηση Desert Storm το 1991, στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ στο Λίβανο και στη Βοσνία, στην επιχείρηση του SFOR του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, και στο αρχηγείο της ISAF στο Αφγανιστάν, προτού αναλάβει προχθές τα νέα της καθήκοντα ως Διοικητής της UNFICYP.
Συνολικώς, σήμερα υπηρετούν στην UNFICYP στην Κύπρο, 918 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό από 20 διαφορετικές χώρες. Η πολυπληθέστερη εθνική συμμετοχή προέρχεται από τη Βρετανία, καθώς στην Κύπρο στο τέλος Ιουνίου υπηρετούσαν 272 Βρετανοί στρατιώτες. Ακολουθεί η Αργεντινή (265), η Σλοβακία (157), η Ουγγαρία (77), η Σερβία (48), η Αυστραλία (15), η Παραγουάη (14), η Χιλή (14), η Ιρλανδία (12), η Ουκρανία (12), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (8), η Ινδία (7), το Μαυροβούνιο (4), η Αυστρία (4), η Κροατία (3), η Κίνα (2), η Ιταλία (2), η Λιθουανία (2), ο Καναδάς (1) και η Βραζιλία (1).
Όπως σημειώνει και το ΚΥΠΕ, «Από ιδρύσεως της δύναμης το 1964, συνολικά έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στην UNFICYP 181 ειρηνευτές. Από αυτούς οι 15 πέθαναν από κακόβουλη ενέργεια, 98 από ατύχημα, 48 από ασθένεια και 23 από άλλο λόγο. Από την πλευρά της, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Κύπρος έχει αποστείλει δύο στρατιωτικούς της για συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL στο Λίβανο. Συνολικά υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ στον κόσμο 98.365 στρατιωτικοί».
Λ.Σ.Μ.