O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανώς «θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», σημειώνοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Ειδικότερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ  σημείωσε ότι συνεχίζονται οι «άγριες μάχες» κατά μήκος του ανατολικού μετώπου της Ουκρανίας, αλλά οι δυτικοί εταίροι της είναι αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα έχουν ό,τι χρειάζονται για να ανακτήσουν όσα έχασαν και να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλίβερλι, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει «να χρησιμοποιεί την ενέργεια σε μια προσπάθεια να τιμωρήσει τις χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Αναμένω ότι δυστυχώς αυτό θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα», είπε.

Ο Βρετανός ΥΠ ΕΞ, που ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις για την πορεία του πολέμου, παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Μπλίνκεν για να ενθαρρύνει τους δυτικούς ηγέτες να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αναφερόμενος στην αποστολή 14 βρετανικών τανκς στο Κίεβο ο Κλίβερλι υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να παραδοθεί «ο κατάλληλος οπλισμός την κατάλληλη ώρα» στο Κίεβο, για να μπορέσει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προβεί σε ανακοινώσεις τις ερχόμενες ημέρες, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, θα έχει συνομιλίες με σημαντικούς συμμάχους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα. «Παρείχαμε διαρκώς ό,τι χρειάζεται η Ουκρανία και το κάνουμε με τρόπο που διασφαλίζει ότι ανταποκρινόμαστε σε όσα συμβαίνουν στα πεδία των μαχών και προς τα που αναμένεται να κινηθούν τα πράγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει όσα χρειάζεται για να πετύχει στα πεδία των μαχών», είπε.