Mια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού σήμανε συναγερμό, καθώς μετά την παραλλαγή Κράκεν, που ήδη εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε η μετάλλαξη με το όνομα «Όρθρος».

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προειδοποιήσει ότι η νέα παραλλαγή με την επίσημη ονομασία CH.1.1 είναι μια υποκατηγορία της Omicron BQ.1 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε «μέτρια επικράτηση» στη χώρα.

Ο Οργανισμός Υγείας λέει ότι αυτό το στέλεχος -και η υποκατηγορία Κράκεν (XBB.1.5)- είναι πολύ πιθανό να αντικαταστήσει την BQ.1 ως τις επόμενες κυρίαρχες παραλλαγές Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός εάν προκύψουν περαιτέρω νέες παραλλαγές.

Μέχρι σήμερα, κανένα από τα στελέχη δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί ως «παραλλαγές ανησυχίας» από το UKHSA, αλλά και τα δύο παρακολουθούνται.

Μετάλλαξη Όρθρος: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού υγείας, η παραλλαγή Όρθρος έχει πλεονέκτημα σχετικού ρυθμού ανάπτυξης 21,56% έναντι της BQ.1.1 και έχει φτάσει σε επικράτηση 15,78%.

Ξεχωριστά δεδομένα από το ερευνητικό ινστιτούτο γονιδιωματικής και γενετικής Sanger Institute, που αξιολογεί τα στελέχη του κορονοϊού που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν ότι η παραλλαγή Όρθρος αντιπροσώπευε το 23,3% όλων των τεστ Covid που αναλύθηκαν στην Αγγλία στις 7 Ιανουαρίου.

Η νέα αυτή παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο σε κρούσμα που εντοπίστηκε σε ένα μικρό χωριό στο Λέστερ. Έκτοτε έχει ανιχνευθεί στη Βορειοανατολική Αγγλία, στο δυτικό Γιορκσάιρ, στα ανατολικά Μίντλαντς και στη νότια Αγγλία.

Η Dr Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στο UKHSA, προειδοποίησε ότι ο εμβολιασμός κατά του Covid παραμένει η «καλύτερη άμυνα» ενάντια σε σοβαρές ασθένειες εν μέσω της εμφάνισης των νέων παραλλαγών.

Μετάλλαξη Όρθρος: Πήρε το όνομά της από την ελληνική μυθολογία

Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Όρθρος ή Όρθος (σπανιότερα και Όρφος) είναι γνωστός ένας σκύλος με δύο κεφάλια, γέννημα του Τυφώνα και της Έχιδνας (Θεογονία 306 κ.ε.), ο οποίος βοηθούσε τον Ευρυτίωνα στη φύλαξη και τη βόσκηση των κοπαδιών του Γηρυόνη, του (επίσης τερατόμορφου) γίγαντα που ζούσε στη νήσο Ερύθεια, τη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού.

Με διαταγή του Ευρυσθέα, ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τότε τον Όρθρο, τον Ευρυτίωνα και τον Γηρυόνη.

Σε μία ιστορία, ο Όρθρος αιχμαλωτίσθηκε και εξημερώθηκε από τον Οιδίποδα.