Οι διαδηλώσεις στο Ιράν, που άρχισαν μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022, αφορούν κυρίως στα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το ρεπορτάζ του MEGA για ένα ζευγάρι που χόρεψε μπροστά στον Πύργο Αζάντι και φυλακίστηκε αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. 

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται: «Η Αστιάζ και ο Αμίρ χορεύουν στην Τεχεράνη μπροστά από τον Πύργο Αζάντι, σύμβολο του Ιράν. Το ζευγάρι καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κι έξι μήνες φυλάκισης για απειλή της δημόσιας ασφάλειας κι απρέπεια αφού η νεαρή κοπέλα χόρευε δημοσίως και μάλιστα χωρίς να φορά καν τη μαντίλα της.

Το δικαστήριο έκρινε πως η Αστιάζ και ο Αμίρ συνωμότησαν κατά της εθνικής ασφάλειας, χρησιμοποιώντας τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να πυροδοτήσουν διαδηλώσεις στο Ιράν. Το ζευγάρι έχει ένα εκατομμύριο ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Η ειρωνεία είναι πως ένας άντρας που αποκεφάλισε την σύζυγο του πριν από μερικά χρόνια καταδικάστηκε πολύ πρόσφατα σε επτά χρόνια φυλάκιση. Κι ένα ζευγάρι απλά επειδή χόρευε, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια και έξι μήνες", ανέφερε ο Ιρανός δημοσιογράφος, Τζούγιαρ Γκόλ.

Η ιστορία αυτή έρχεται στο προσκήνιο λίγο καιρό μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Τουλάχιστον 14 χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσα τους και παιδιά, συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις ενώ τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν πως πάνω από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το καθεστώς έχει εκδώσει 22 αποφάσεις θανατικής ποινής σε διαδηλωτές.