Ελάχιστοι είναι ακόμα και οι πλέον πομπώδεις επιθετικοί προσδιορισμοί προκειμένου να περιγραφεί τι συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας, ύστερα από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τη σεισμική δόνηση των 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Εκείνοι που έζησαν, δεν έχουν πια πού να μείνουν. Εκείνοι που κατάφεραν να επιβιώσουν, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα ουρλιαχτά που ακούγονταν θαρρείς από τα βάθη του χρόνου και του χώρου.

Ουρλιαχτά ανθρώπων που άφησαν τις τελευταίες πνοές τους κάτω από ερείπια, ενώ ο αριθμός, που έχει ξεπεράσει τους 1.500 στην Τουρκία και τους 800 στη Συρία, ολοένα και αυξάνεται.

Οι άνθρωποι που έζησαν, θρηνούν για εκείνους που έχασαν και συγχρόνως κρυώνουν. Το κράτος βρίσκεται σε απόλυτο συναγερμό: δεν πρόκειται μόνο για την «καταστροφή του αιώνα», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά για ένα αφόρητο μαρτύριο, που γίνεται ακόμα πιο βάρβαρο εξαιτίας του καιρού.



Στα σημεία της καταστροφής πρόκειται να στηθούν καταυλισμοί, παρ' όλα αυτά η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει νέα πτώση και το χιόνι πρόκειται να εδραιωθεί με τη μορφή παγετού.

Οι μαρτυρίες ανθρώπων που «δεν έχουμε ξαναζήσει τίποτα τέτοιο στη ζωή μας» είναι μικρές προκειμένου να περιγράψουν μια κατάσταση ολέθρια. Από το Γκαζιαντέπ έως τα Άδανα, οι διασώστες προετοιμάζονται κυρίως ψυχολογικά για την ανάσυρση πτωμάτων κάτω από τα μπάζα, επιχείρηση στην οποία βοηθούν απλοί άνθρωποι, ενώ ελπίζουν να γλιτώσουν όσους περισσότερους γίνεται.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν νεκροί χωρίς τάφο, αλλά ο αριθμός θα ξεπεράσει ακόμα και τη χειρότερη εκτίμηση.



«Τα νέα είναι τρομερά και απογοητευτικά. Χρειαζόμαστε βοήθεια για να συντρέξουμε αυτούς που τραυματίστηκαν από τον σεισμό. Περιμένουμε κι άλλες απώλειες.

Δεκάδες κτίρια είναι έτοιμα να πέσουν στην Τουρκία, ενώ στη Συρία η φθορά τους από τις βομβιστικές επιθέσεις δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Δεκάδες χιλιάδες ζωές κινδυνεύουν», δήλωσε ο δρ Κάουλα Σαουάν της ιατρικής ομάδας UOSSM.