Έπρεπε να περάσουν 24 χρόνια και να γίνει άλλη μια μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία, ένας σεισμός, για να κλείσουν το Χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη. Οι «αυξημένη αστάθεια και μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών μετά τον καταστροφικό σεισμό» ήταν η αιτιολογία, αλλά, όπως τονίστηκε, όλες οι συναλλαγές της Τετάρτης θα ακυρωθούν, κάτι που έγινε θέμα πολιτικών τοποθετήσεων. 

«Δεδομένου του χαμηλού όγκου των συναλλαγών που δεν επιτρέπει τον αποτελεσματικό καθορισμό τιμών, όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2023 θα ακυρωθούν», εξήγησε το Χρηματιστήριο το απόγευμα της Τετάρτης, διευκρινίζοντας ότι τελικά θα παραμείνει κλειστό έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Η τελευταία φορά που το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε κλειστό ήταν μετά τον σεισμό του 1999, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Πολιτικοί είχαν ζητήσει την ακύρωση όλων των χρηματιστηριακών συναλλαγών που έγιναν μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

«Δεν αρκεί να κλείσει (το χρηματιστήριο). Οι συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά το σεισμό θα πρέπει να ακυρωθούν», δήλωσε ο βουλευτής Μουράτ Μπακάν, μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι λοιπόν θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των 500.000 μικροεπενδυτών που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, που είναι νεκροί ή που περιμένουν βοήθεια και που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο», έγραψε στο twitter.