Μεγαλώνει ο κατάλογος των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, ενώ παράλληλα σβήνουν και οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια.

Ο αριθμός των θυμάτων έχει πλέον ξεπεράσει τις 23.000, και καθώς μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί, οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD), 75.780 θύματα του σεισμού έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία και περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.


Οργισμένοι οι σεισμοπαθείς

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει έντονη κριτική από τους επιζώντες του σεισμού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατασκευαστική ποιότητα των κτιρίων της χώρας, κατηγορώντας τον παράλληλα για ανεπαρκή απάντηση σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές.

Όπως αναφέρουν, η καθυστέρηση της κυβέρνησης να στείλει γερανούς και άλλα βαριά μηχανήματα, για να σηκώσουν τα χαλάσματα, έχασε ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας για την διάσωση ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι υπήρχαν δυσκολίες στην αποστολή επείγουσας βοήθειας, αν και δήλωσε την Τετάρτη ότι έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για βοήθεια. Ωστόσο, οι κατηγορίες δεν μένουν μόνο στη διαχείριση της κατάστασης σήμερα.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, η κυβέρνηση απέτυχε να επιβάλει τη συμμόρφωση με ορισμένα κριτήρια κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής έκρηξης συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο επίσης στην αριθμό των θανάτων.

Οι επικριτές κατηγόρησαν τους κατασκευαστές ότι θυσίασαν την ασφάλεια υπέρ της ταχύτητας και του κόστους, λέγοντας ότι πολλά κτίρια που είχαν υποστεί ζημιά δεν είχαν ράβδους στήριξης και επαρκές σκυρόδεμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.

Επομένως, η διάσωση των επιζώντων και η παροχή βοήθειας στη ζώνη της καταστροφής έχει αναδειχθεί κορυφαίο ζήτημα ενόψει των εκλογών, που δεν είναι γνωστό αν τελικά θα γίνουν.